Trump tapahtui - miten käy liberaalin elokuvateollisuuden?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Niin odottamatonta, ettei siitä edes oltu laadittu spekulatiivisia juttuja alan medioihin. Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi tulee varmasti vaikuttamaan maan vientituotteista myös elokuva-alaan.

Hollywood on viime vuosien aikana kansainvälistynyt nopeammin kuin koskaan. Trumpin aikeita (vai pitäisikö sanoa uhkauksia) ympäröivän epävarmuuden vuoksi niiden seurauksia amerikkalaiseen elokuva-alaan on mahdoton varmuudella arvioida.

Ala on globaali jo perinteisesti: muiden maiden lahjakkaimpia tekijöitä on aina haalittu Los Angelesiin. Harvoja Hollywood-studioiden elokuvia toisaalta enää kuvataan Yhdysvalloissa. Pohjois-Amerikan markkinoiden suhteellinen merkitys jättiviihdeleffoille on laskenut huomattavasti, jopa romahtanut.

Voimakkaasti protektiivinen talouspolitiikka voisi ääritapauksessa heijastua tuotantoihin jopa niin, että suuret yritykset luopuvat pääkonttoreista Kaliforniassa. Toisaalta rahan suhteen rationaalinen poliittinen koneisto torppaa pahimmat älyttömyydet. Media- ja viihdeteollisuuden arvo Yhdysvalloissa on noin 700 miljardia euroa vuodessa. Se on yli kolmasosa koko maailman media- ja viihdeteollisuuden liikevaihdosta. Munivaa kanaa suojellaan.

Heti tänään saatiin seurata makro- ja mikroreaktioita. Aivan ensin mediayhtiöiden, mukaanlukien suurten elokuvastudioiden osakkeet laskivat. Tilanne tasaantui jonkin verran. Trump on myös kampanjansa aikana erikseen maininnut haluavansa estää vuoden suuren mediafuusion, mediajätti Time Warnerin ja AT&T -operaattorin yhdistymisen.