Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Trainspotting 2: onko 60-vuotiaan Oscar-voittajan ohjaama elokuva vielä punk

Blogit Kuvien takaa 7.11.2016 15:10
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Miten tehdään hyvä traileri?

En tiedä jujuja, mutta jos minulta kysytään, eivät tiedä T2 Trainspottingin trailerin tekijätkään.

Toki traileri on nyt tarkoituksella suunniteltu niin, että se kertoo mahdollisimman vähän tulevan elokuvan juonesta. On siinä hyvääkin, ainakin tutut naamat ja svengaavaa musiikkia.

Yleisvaikutelma on kuitenkin laskelmoitu. Mistä tämä fiilis syntyy? Ehkä siitä, että kaikki hahmot näyttävät siltä kuin olisivat käyttäneet päihteiden sijaan parhaita kasvovoiteita nämä 20 vuotta. (Ei, en ole lukenut Irvine Welshin romaania Porno, johon jatko-osan käsikirjoitus perustuu, joten en tiedä, pääsivätkö he kaikki irti päihteistä.)

Ehkä kuvan puleeratusta digitaalisesta pinnasta, joka tappaa vaaran tunnun.

Ehkä Wolf Alicen pseudoeeppisestä ja ylituotetusta synapoppibiisistä, joka ei ole huono sinänsä, ei yhtään – mutta se on tyyliltään tyynnyttelevä ja tyytyväinen, vailla vimmaa, limaa tai edes ironiaa. Siis täysin vastakohta Lust for Lifelle. Vastakohta sille asenteelle, jonka Trainspotting purskautti valkokankaalle.

Mielikuviahan nämä, eivätkä varmaan vailla nostalgian katkua, ja totta kai jatko-osa saa ja ehkä sen nimenomaan pitääkin olla aivan erilainen kuin alkuperäisen. T2 oli erilainen kuin ensimmäinen Terminator, jos nimiassosiaatio sallitaan, ja niin poikkesivat toisistaan myös Alien ja Aliens.

En voi silti välttyä vaikutelmalta, että tulossa on jotain ”ylituotettua”, eli 60-vuotiaan Oscar-voittajan ohjaama elokuva, siinä missä alkuperäinen oli vasta elokuvantekoon päässeiden jätkien todellinen näytön paikka.

Koska niinhän se on.

Ehkei T2 Trainspottingin markkinoinnissa kuitenkaan käytetä slogania ”Olympialaisten avajaisseremonioiden ohjaajalta”.