Tom Ford ja Colin Firth tekivät surumielisen elokuvan

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Muotisuunnittelija Tom Ford on kirjoittanut ja ohjannut pitkän elokuvan. Hämmästyttävää kyllä, se ei ole huono.

Kun Guccin ja myöhemmin Yves Saint-Laurentin ykkösdesignerinä maineeseen noussut Tom Ford ryhtyi tuostavaan tekemään elokuvaa, homma kuulosti tietysti turhamaisuudelta ja erikoisuuden tavoittelulta.

Asiaa ei auttanut, että Ford päätti filmata Christopher Isherwoodin romaanin A Single Man, joka on modernin homokirjallisuuden virstanpylväs. En ole kirjaa lukenut, mutta käsittääkseni se on melkein tyystin keskushenkilön sisäistä monologia, mielenmyllerryksen kuvausta yhden päivän aikana.

Aikamoinen sarka debytantille, joka on menestynyt aivan erilaisella alalla.

Pääosaan Ford palkkasi kovan nimen. Miksi Colin Firth suostui hankkeeseen?

Siksi, että hän luotti Fordin näkemykseen.

”Ford on parhaita ohjaajia, joiden kanssa olen työskennellyt”, Firth kehui lehdistötilaisuudessa.

Yllättäen A Single Man on kohtuullisen onnistunut elokuva.

On siinä isoja heikkouksiakin, pahimpana Fordin taipumus asioiden alleviivaamiseen tunteikkaalla musiikilla. Alkutekstejä myötäilevät symboliset uintikuvat ehtivät melkein herättää myötähäpeää. Ja kun liian monia asioita korostetaan, katoaa katsojan kosketus siihen, mikä onkaan olennaista ja mikä taas ei. Nämä ovat tyypillisiä yli-innokkaan, itseluottamusta puhkuvan ja alan koulutuksesta paitsi jääneen esikoisohjaajan hölmöilyjä.

Fordin tavoittelema tajunnanvirtakerrontakin luiskahtaa välillä väärällä tavalla raskaaksi.

Mutta keskeiset näyttelijät ovat hyviä ja rakenne toimii. Ja visuaalisesti elokuva on toki moitteeton, uuttakin yrittävä.

Rakastajansa kuoleman masentaneen englanninkielen professorin päivää seuraava, vuoteen 1962 sijoittuva elokuva ei voita palkintoja Venetsiassa, vaikka se kilpasarjaan on hyväksyttykin. Mutta se on jopa enemmän kuin kelpo yritys.

En tiedä kaikkien kohtausten merkitystä enkä usko, että A Single Man kantaisi jos pääosassa olisi Firthiä vähäpätöisempi tyyppi, mutta olen nähnyt täällä kilpasarjassa paljon vetelämpiäkin elokuvia. Fordin elokuvan aikana en katsonut kelloa kuin kerran.