Tom Cruise vs. Werner Herzog: Hollywood-trillerin roolituksessa on runollinen vastakkainasettelu

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Brittikirjailija Lee Childin romaanista Tappaja tehdään elokuvaa. Pääosan esittää Tom Cruise. Sankaria vastaan juonivaa konnaa näyttelee saksalainen ohjaajanero Werner Herzog.

Asetelma on herkullinen.

Cruise edustaa kiiltävää, puunattua stara-Hollywoodia. Hän oli täydellinen partiopoika, kunnes skientologiakuviot alkoivat mennä överiksi.

Cruise on lahjakas ja tarmokas, mutta imagoltaan muovinen.

Herzog on kapinallinen, ikuinen vastarannan kiiski ja rujo filosofi. Hollywood-rahoitusta hän ei ole koskaan saanut, tuskin pyytänytkään. Herzog on tehnyt elokuviaan mitä oudommissa olosuhteissa, viidakoissa ja Etelämantereella, ja syönyt kerran kenkänsä vedonlyönnin päätteeksi, tietenkin tehden ateriasta elokuvan. Hän lienee myös ainoa ohjaaja, jota on ammuttu kesken haastattelun.

Herzogin aiemmista rooleista mieleen ovat jääneet lähinnä esiintymiset avantgardisti Harmony Korinen merkillisissä elokuvissa.

Ja tämä kaikki jo ennen kuin itse Tappaja-elokuvasta puhutaan. Sen ohjaa Christopher McQuarrie, joka muistetaan Epäiltyjen Oscar-palkittuna käsikirjoittajana ja kiinnostavan, jos ei täysin onnistuneen The Way of the Gunin ohjaajana. Lopputulos voi tällä kertaa olla hyvin kiinnostava.

Mutta Cruise ja Herzog vastakkain? Tämä on kuin outo uni. En malta odottaa.

Aiheesta muualla: Varietyn uutinen