Tom Cruise-toimintakomedia Knight and Day: elokuvaa suoraan suunnittelupöydältä

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Jos Tom Cruisen ja Cameron Diazin uusi elokuva, kesän keskeisiin hittityrkkyihin lukeutuva Knight and Day aiheuttaa deja vu-tunteen, et ole yksin.

James Mangoldin ohjaama leffa (traileri) on ällistyttävän suora toisinto viiden vuoden takaisesta Mr and Mrs Smithistä. Juonikuvio on erilainen (Doug Limanin leffassa Angelina Jolien ja Brad Pittin esittämä pariskunta oli agentteja toisistaan tietämättä; tässä Cameron Diazin näyttelemä tavis joutuu vahingossa mukaan Tom Cruisen uskomattoman taitavan erikoisagentin seikkailuihin). Elementit ovat kuitenkin ihan samat.

Agentteja? Check.

Pseudo-John Woo-ammuskelutoimintaa ja autonromutusta toimintaleffayleisölle? Check.

Onko action surmaamisesta huolimatta tarpeeksi humoristista, ettei kenellekään tule paha mieli? Check.

Nouseeko rymistelytuho mielettömille, liki parodisille kierroksille? Check.

Lopulta romanttinen parisuhdekuvio? Check.

Uskottomuusepäily joka selittyy agentin ammatilla? Check.

(Muita juonen samankaltaisuuksia en viitsi spoiler-riskin vuoksi listata.)

Hollywoodin suurista suurimpia tähtiä? Check.

Ohjaajana indie-puolella kannuksensa ansainnut tyyppi? Check.

Tuottajana Fox-studio? Check.

Käsikirjoittajille lienee siis sanottu, että tämmöinen runko toimi, voisitteko duunata muotista näennäisesti uuden kakun.

Mr and Mrs Smith oli parempi. Ei sekään täysin kantanut, mutta tasaveroisen agenttipariskunnan tuhoisa mittelö oli hauska rinnastus parisuhdekriiseistä.

Knight and Day alkoi kohtuullisen vetävästi – trailerissakin paljon tilaa saava lentokonejakso on oikein mainio – mutta tyssähti puolivälissä. Lopun CGI-härät ja muu ilmiselvästi virtuaalinen skeida oli yhtä tyhjän kanssa. Taas kerran ylenpalttinen, todennäköisyyksien rajat railakkaasti rikkovien erikoistehosteiden käyttö vei kosketuksen todellisuuteen ja samalla riskin tunnun. Juu, Todd McCarthy toteaa että Knight and Dayn realismin puutteesta valittaminen on yhtä fiksua kuin Maantiekiitäjän tiimoilta, mutta kun tämä vaan lässähtää tylsäksi liibalaabaksi.

Knight and Day ensi-illassa 16.7.