Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Toivon tuolla puolen ja vintage-humanismin vetovoima

Blogit Kuvien takaa 17.3.2017 09:57
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Nähtyäni elokuvan Toivon tuolla puolen mietin, että eiköhän tästä tule Suomessa yhtä suosittu kuin Le Havresta. Uutuus on suomalaisempaa Aki Kaurismäkeä: mukana Sakari Kuosmanen ja niin edelleen. Ajattelin myös, ettei tämä ole aivan yhtä hyvä elokuva - ja että kyse on (hyvässä ja pahassa) ikään kuin ikkunan läpi katsellusta vintage-humanismista, joka on kaunista, mutta jolla ei ole tälle ajalle paljoa jykevää sanottavaa. Siitä huolimatta, että aihe on mitä ajankohtaisin.

Sitten elokuva tuli Berliinin elokuvafestivaaleilla kansainväliseen ensi-iltaansa, ja sai todella hyvän, joskaan ei yksimielisesti ylistävän vastaanoton.

Suomen elokuvateattereissa Toivon tuolla puolen on pärjännyt vain kohtalaisesti. Katsojia on viiden viikon esitysten jälkeen rellut 42 000, ja vaikka se siitä varmasti vielä nousee yli 50 000:n, ei se ole edes 40 prosenttia Le Havren katsojamäärästä (noin 130 000). Ja Le Havre sentään oli ranskankielinen ja sen pääosissa oli ennen kaikkea ranskalaisia, eli se ei ollut ”kotimainen elokuva”.