Toisen kuolema on toisen leipä: Nightcrawler kurkistaa median yöpuolelle

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Night Visions-festivaalin parhaat ennakkoensi-illat ovat rajuja mediasatiireja. Ehkä se ei ole sattumaa. Satiiri on luonteeltaan moraalista, ja alati kaupallistuvassa massamediassa riittää aiheita moraaliseen tarkasteluun. Enää ei tarvitse edes liioitella.

Sekä Maps to the Starsissa että Nightcrawlerissa on myös luontevasti sävyjä, jotka vievät ne lähemmäs kauhun ja fantasian genrejä, joista Night Visions-festari aiemmin eniten tunnettiin.

David Cronenbergin erinomainen Maps to the Stars on Hollywoodin ihmiskohtaloita ruotiva, lopulta enemmän psykologisista vaurioista kuin itse elokuva-alasta kertova komedia. Siitä lisää ensi vuoden puolella: varsinainen ensi-ilta on tiettävästi vasta sitten.

Dan Gilroyn Nightcrawler on metka tapaus. Karrikoidusti se on Driven ja Koomikkon kuninkaan äpärälapsi, jossa sielua vaille jäänyt opportunisti yrittää tehdä itsestään ihmisen menestymällä. Jake Gyllenhaalin näyttelemä päähenkilö Lou on yksinäinen harhailija ja freelancer-videokuvaaja, joka etsii pahimmat kolarit ja murhat, kuvaa minkä ehtii ja myy shokkimateriaalin paikalliselle televisiokanavalle. Hän käyttää inhaa osaamistaan vipuvartena kaikessa inhimillisessä kanssakäymisessä.

Driven tapaan öinen Los Angeles hehkuu ja aikaa vietetään liikkuvissa autoissa. Lou on tyhjiö, joka täyttää itseään aivan väärin tavoin, kuten Koomikkojen kuninkaan Rupert Pupkin. Hän korostaa olevansa oikea uutismies. Gyllenhaal tekee hirviön rohkeasti. Rene Russo näyttelee televisiokanavan uutistoimituksen epätoivoista pomoa, joka tarvitsee sensaatioita pitääkseen työpaikkansa.