The Queenin jatko-osa ei ole kummoinen

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Elokuva on jatkoa nätisti menestyneelle The Queenille. Silti The Special Relationship nähdään Suomessa korkeintaan dvd:llä.

Ihan loogista. Eihän (juuri) kukaan käynyt katsomassa The Queenia Tony Blairin vuoksi. Eikä Michael Sheenin vaan Helen Mirrenin vuoksi.

The Special Relationship päättää käsikirjoittaja Peter Morganin trilogian, joka seurasi Blairin vaiheita. Ensin oli tiukka televisioelokuva Sopimus – The Deal, sitten monitasoinen ja viihdyttävä The Queen. Blairia näytteli erinomainen Michael Sheen. Elokuvat ohjasi varmaotteinen Stephen Frears.

Taannoin Lontoossa käydessäni ostin dvd-uutuushyllystä tämän kolmososan. Ohjaaja on nyt Richard Loncraine.

The Special Relationship on pettymys, vaikken kauheasti odottanutkaan.

Nyt seurataan Blairin ja Bill Clintonin suhdetta, samalla Iso-Britannian ja USA:n rakkautta ja kitkaa 1990-luvulla. Clintonia näyttelee Dennis Quaid. En voi väittää, että hän sopisi rooliin.

Soudetaan ja huovataan. Monica Lewinsky-tapauksessa Blair tukee Clintonia. Myöhemmin Blair vaatii maajoukkojen lähettämistä Serbiaan, jossa ihmisoikeuksia poljetaan.

Clinton ei suostu, ei missään tapauksessa. Blair vaatii, jopa julkisesti. ”Selkäänpuukotus omalla maallani”, Clinton mutisee.

Riita kärjistyy. Kaiken takana on nainen – Hillary Clinton (mainio Hope Davis).

The Special Relationshipia katsoessa huomaa kyttäävänsä ongelmia – koska niitä on. Quaid ylinäyttelee Clintonin. Itse elokuva on rutiinilla ohjattu läpiluenta, joka jättää ulkopuoliseksi. Tavallaan se on uskottava, vaan ei silti kiinnostava, eikä kyllin jännittävä. Ei jännittävä lainkaan.

Ehkä Morganin teksti olisi rullannut jonkun muun ohjaamana. Lopputuloksen perusteella tämä HBO:n ja BBC:n yhteistuotanto olisi voitu jättää vaikka tekemättä.