Teuvo Tulion joutsenlaulu Sensuela, Suomen kummallisin elokuva taas televisiossa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Juhannuksena voi sekoittaa päätään muutenkin kuin alkoholilla. Yle esittää perjantaiyössä Teuvo Tulion viimeisen ohjauksen Sensuela (1972), joka on Suomen harvoja en usko mitä näen -elokuvia.

Melodraamassa Lapin tyttö ihastuu saksalaiseen lentäjään, joka putoaa sodan aikana tunturiin. Mies vie naisen Helsinkiin, jossa eletään todella hurjaa elämää (mm. orgioita, joissa ihmisiä tanssii luurankopuvuissa). Rappio vie, kaikille käy huonosti, eräskin salvataan.

Sensuelassa aikakauden ovat sekaisin, filmi on ollut vanhaksi mennyttä ja siksi värit ovat todella oudot, ja näytteleminen on utuista eikä ainoastaan siksi, että jälkiäänitys on hieman eloton ja suttuinen.

Kun tapasin Quentin Tarantinon, vein hänelle Sensuelan dvd:n. Se oli potentiaalista Suomi-kulttielokuvista ainoa, jonka dvd:llä oli englanninkieliset tekstit. En tiedä, onko hän katsonut sitä.

Toki Sensuelan historiaan liittyy sekin, että elokuva oli ensimmäinen K-18-ikärajan saanut kotimainen. Merkityksellinen anekdootti on myös ohjaaja-tuottajan suivaantuminen, kun elokuva ei saanut ensi-iltaansa hänen haluamassaan salissa. Tulio otti filmin pois levityksestä, eikä sitä käytännössä voinut nähdä lainkaan ennen hänen kuolemaansa (2000). Nykyään elokuva siis on dvd:lläkin, mutta se on ilmeisesti myyty jo loppuun ja lienee tuleva keräilyharvinaisuus.

Sensuela on tietenkin campia, mutta siinä on monia tasoja. Koska elokuva on kuitenkin pääasiassa aivan tosissaan tehty, on Tulion katkeruus aistittavissa vahvasti. Sekä tietty hulluus.

Siteeraan ElitistinIlja Rautsin mainiota arviota:

”Luova hulluus, tökeröä tai ei, voittaa heti kättelyssä tasapaksun kansallisromantiikan, hölmöilevät ääliöt tai urbaanit city-sinkut.

Kaiken kaikkiaan Sensuela on kuin Lappiin varusteenaan pelkkä elokuvakamera tiputetun seksinnälkäisen Ed Woodin ohjaama kooste noin kuudesta ideasta, jotka vaihtavat prioriteettiaan satunnaisessa järjestyksessä kuvausten edetessä. Se on ontuva, kömpelösti rönsyilevä ja ylettömän nolo, naiivi ja samalla hävyttömän eksploitatiivinen elokuva. Mutta se on myös loputtoman kiehtova, logiikan ja kerronnan sääntöjä rikkova sekä mielikuvituksekas sekoilu selvästi ajastaan tippuneen ja teknisiltä kyvyiltään surkastuneen visionäärin vimmaisesta mielestä. Sensuela on riemastuttavan hämmentävä.”

Riemukasta elokuvailtaa!

Sensuela Yle TV2:lla pe 24.6. kello 23.30.