Teatterista elokuvaan: oikopolku on tuhon tie

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tänään tulee ensi-iltaan Mikko Koukin ohjaama Fingerpori. Arviot eivät ole mairittelevia. Elokuvaan on siirretty tutun strippisarjakuvan sanaleikkejä eräänlaisena peruukkisketsien kimarana.

Kouki sovitti Fingerporin aiemmin teatteriin. Se oli menestys, katsotaan miten elokuvan käy. Kyseessä on Koukin ensimmäinen elokuva. Teatteriohjaajana Kouki on arvostettu ja monipuolinen. Hän on toiminut Oulun kaupunginteatterin ja Turun kaupunginteatterin johtajana.

https://www.youtube.com/watch?v=MSB_71QX_rA

Lauri Maijala kirjoitti ja ohjasi seitsemän vuotta sitten Juoppohullun päiväkirjan elokuvaversion. Maijala käytti sellaisia liioittelun ja groteskin ilmaisun keinoja, joita harvoin elokuvissa kokeillaan. Siihen on syynsä. Vastaanotto ei ollut ainakaan superinnostunut. Itse koin lopussa opettavaisen elokuvan jopa tuskallisemmaksi katsoa kuin Fingerporin. Teatterintekijänä Maijala kuitenkin on kiistatta sukupolvensa ehdottomia kärkinimiä Suomessa.

Neil Hardwickin ainoa pitkä valkokangasohjaus Jos rakastat syntyi vaiheessa, jossa erittäin taitava tekijä oli työskennellyt kymmenen vuotta lähinnä komediateatterin parissa. Jos rakastat oli ikään kuin yritys tehdä suomalaista kepeää teatterimusikaalia leffamuodossa. Kovin hankalat raamit asetti kieltämättä ja näkyvästi myös budjetti.

Toki Hardwickilla on toki loistava menneisyys televisiodraamojen ja -komedioiden ohjaajana, mutta ne ovat eri asia kuin elokuva, jossa esimerkiksi ilmeisiä resurssirajoitteita ei anneta anteeksi.