Tätä sinä syöt: dokumenttihelmi Säilöttyjä unelmia tänään televisiossa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kuinka säilykeruoka oikein päätyy marketin hyllyyn? Erinomainen suomalainen dokumenttielokuva Säilöttyjä unelmia kertoo sen, ja samalla piirtää väkevän kuvan ja kaavion maapalloistumisesta, siis globalisaatiosta.

Katja Gauriloffin dokumentissa näytetään ketjun osat. Tomaattiviljelmä, teurastamot, säilykepurkin metallin alkuperä brasilialaisilla kaivoksilla.

Näkökulma on kiihkoton ja tulkinta jää katsojalle.

Itse järjestelmää voi halutessaan vaikka ihailla, se on koneena näennäisesti täydellinen. Suuret koneet käyvät ja tulosta syntyy. Elokuva kertoo prosessista. Tietysti sen osia ovat myös ihmiset, ja se tekee ainakin allekirjoittaneelle katsomiskokemuksesta tunteellisen. Koneen osilla on unelmansa.

Kuluttaja katsoo Säilötyissä unelmissa silmiin ihmisiä, jotka tuottavat ruoan. He avautuvat ääninä taustalla. Jotkut tarinat ovat surullisia, toiset rumia.

Säilöttyjä unelmia on maailmanluokan elokuvaa ja – vaikka sitä onkin muute hankala verrata suoraan näytelmäelokuviin – allekirjoittaneelle vuoden 2012 vaikuttavin kotimainen ensi-ilta.

Jotkut ovat väittäneet elokuvan olevan plagiaatti itävaltalaisdokumentista Jokapäiväinen leipämme (2005). Ei se ole. Lähestymistavassa n yhtäläisyyksiä, mutta kuten Kari Salminen Turun Sanomien arviossaan totesi, lähtökohta on erilainen. ”Vastakohtaisuus työläisten henkilökohtaisten tarinoiden ja teollisen liukuhihnatyön vääjäämättömän formalistisuuden välillä ei voisi paljon vahvempi olla”, Salminen kiteytti.

Nimenomaan näin.

Säilöttyjä unelmia tänään maanantaina 10.12. TV1:llä klo 21.30