Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Tätä ne meistä ajattelevat: kadonneessa italialaisdokumentissa suomalaiset sekstailevat ja juopottevat hautausmaalla

Blogit Kuvien takaa 6.3.2020 07:22
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Sitä luulee nähneensä suunnilleen kaiken. Silti vastaan tulee joskus pitkiä, ammattimaisesti tehtyjä vanhoja elokuvia, joiden parissa hämmästyy syvästi ja jatkuvasti – jopa elokuvia, joiden olemassaolosta oli autuaan tietämätön.

Tämä on Suomi – maa vailla syntiä on kaikkien aikojen ”mitä ne meistä ajattelevat” -elokuva. Se on vuonna 1970 valmistunut italialainen dokumentti, joka kertoo Suomesta.

Elokuva on superharvinaisuus, jota ei ole koskaan julkaistu valkokankaalla Italian ulkopuolella eikä tiettävästi ikinä aiemmin esitetty Suomessa. Siitä ei ole ollut vhs- tai dvd-julkaisuja.

Käytännössä sitä ei oikein ole voinut nähdä missään vuosikymmeniin. Lauantaina se saa Suomen ensiesityksensä Kino Reginassa.

Tämä on Suomi – maa vailla syntiä ei ole asiadokumentti. Se kuuluu italialaiseen mondo-elokuvan lajityyppiin. Gualtiero Jacopettin Mondo Canesta (1962) alkaneen genren voimavarat olivat eksotiikka, sensationalismi ja aika usein tahalliset väärinymmärrykset tai posketon kulttuurinen appropriaatio ainakin kertojan asenteessa.