Tätä ne meistä ajattelevat: kadonneessa italialaisdokumentissa suomalaiset sekstailevat ja juopottevat hautausmaalla

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Sitä luulee nähneensä suunnilleen kaiken. Silti vastaan tulee joskus pitkiä, ammattimaisesti tehtyjä vanhoja elokuvia, joiden parissa hämmästyy syvästi ja jatkuvasti – jopa elokuvia, joiden olemassaolosta oli autuaan tietämätön.

Tämä on Suomi – maa vailla syntiä on kaikkien aikojen ”mitä ne meistä ajattelevat” -elokuva. Se on vuonna 1970 valmistunut italialainen dokumentti, joka kertoo Suomesta.

Elokuva on superharvinaisuus, jota ei ole koskaan julkaistu valkokankaalla Italian ulkopuolella eikä tiettävästi ikinä aiemmin esitetty Suomessa. Siitä ei ole ollut vhs- tai dvd-julkaisuja.

Käytännössä sitä ei oikein ole voinut nähdä missään vuosikymmeniin. Lauantaina se saa Suomen ensiesityksensä Kino Reginassa.

Tämä on Suomi – maa vailla syntiä ei ole asiadokumentti. Se kuuluu italialaiseen mondo-elokuvan lajityyppiin. Gualtiero Jacopettin Mondo Canesta (1962) alkaneen genren voimavarat olivat eksotiikka, sensationalismi ja aika usein tahalliset väärinymmärrykset tai posketon kulttuurinen appropriaatio ainakin kertojan asenteessa.