Tarantinon Kunniattomat paskiaiset on nyt valmis

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Quentin Tarantinon Kunniattomia paskiaisia myydään Brad Pitt -elokuvana. Se on kuitenkin ensemble-juttu, josta ei voi osoittaa yhtä pääosaa, ja jos voisi, se ei olisi Pitt.

Näin vihdoin Paskiaisten lopullisen version, joka on huhuista huolimatta peräti hitusen pidempi kuin Cannes-leikkaus – lopputeksteineen hitusen yli kaksi ja puoli tuntia.

Mitään merkittävää ei ole muuttunut, yksi kohtaus on lisätty ja – kuulemma, en itse huomannut – joitain repliikkejä saksittu sieltä täältä.

Ensivaikutelmissani ei ole juuri korjaamista. Yllättävän mukavasti aika kuitenkin jälleen kului, ja varmasti menen katsomaan Paskiaiset hyvässä seurassa vielä sen saapuessa normaalilevitykseenkin. (Saa nähdä, tuleeko ikärajaksi K-18. Maahantuojalla epäiltiin niin. Itse en olisi varma, kysehän on kuitenkin sadusta ja hauskanpidosta.)

On huvittavaa, kuinka julisteissa ja muissa materiaaleissa annetaan ymmärtää, että Brad Pitt olisi elokuvan soolosankari. Hän on tietty elokuvan keulakuva, mutta ei tarinassa mikään ykkössankari.

Inglourious Basterds Pitt

Laskeskelin, että Pitt on valkokankaalla kohtauksissa mukana korkeintaan nelisenkymmentä minuuttia. Siis noin neljänneksen elokuvan kestosta. Tuskin häntä on siis kuvauksissa Berliinissäkään kauhean montaa viikkoa tarvittu.

Hyvä, sillä enemmän esillä olevat Christopher Waltzin natsiupseeri ja Melanie Laurentin kostonhaluinen juutalaistyttö ovat monin verroin kiinnostavampia hahmoja kuin Pittin junttisolttu Aldo Rayne. (The Guardianin Peter Bradshaw piti roolia peräti Pittin uran huonoimpana – tuossa on jo provosoinnin makua…)

Huvittavaa on myös se, että kansainväliseen traileriin on koottu aika tarkkaan kaikki ampumiset ja toimintakohtaukset ja tapot, joita 151-minuuttisessa elokuvassa on.

Yritys kaupata Paskiaisia toimintaelokuvana on vähän hölmö. Elokuvassa on yli 20 minuuttia kestäviä keskusteluja ja hyvin vähän fyysisiä kontakteja.

Tarantinon vieraili alkuviikosta Tukholmassa, ja Paskiaisista järjestettiin punaisen maton gaalanäytös. Elokuva on aika hyvin esillä Tukholman katukuvassa, kuten allaolevasta kännykkäkamerani räpsystä voi päätellä.

Inglourious Basterds

Kunniattomat paskiaiset ensi-illassa 4.9.