Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Tarantinon Kunniattomat paskiaiset on nyt valmis

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 23.7.2009 08:58

Quentin Tarantinon Kunniattomia paskiaisia myydään Brad Pitt -elokuvana. Se on kuitenkin ensemble-juttu, josta ei voi osoittaa yhtä pääosaa, ja jos voisi, se ei olisi Pitt.

Näin vihdoin Paskiaisten lopullisen version, joka on huhuista huolimatta peräti hitusen pidempi kuin Cannes-leikkaus – lopputeksteineen hitusen yli kaksi ja puoli tuntia.

Mitään merkittävää ei ole muuttunut, yksi kohtaus on lisätty ja – kuulemma, en itse huomannut – joitain repliikkejä saksittu sieltä täältä.

Ensivaikutelmissani ei ole juuri korjaamista. Yllättävän mukavasti aika kuitenkin jälleen kului, ja varmasti menen katsomaan Paskiaiset hyvässä seurassa vielä sen saapuessa normaalilevitykseenkin. (Saa nähdä, tuleeko ikärajaksi K-18. Maahantuojalla epäiltiin niin. Itse en olisi varma, kysehän on kuitenkin sadusta ja hauskanpidosta.)

On huvittavaa, kuinka julisteissa ja muissa materiaaleissa annetaan ymmärtää, että Brad Pitt olisi elokuvan soolosankari. Hän on tietty elokuvan keulakuva, mutta ei tarinassa mikään ykkössankari.

Inglourious Basterds Pitt

Laskeskelin, että Pitt on valkokankaalla kohtauksissa mukana korkeintaan nelisenkymmentä minuuttia. Siis noin neljänneksen elokuvan kestosta. Tuskin häntä on siis kuvauksissa Berliinissäkään kauhean montaa viikkoa tarvittu.

Hyvä, sillä enemmän esillä olevat Christopher Waltzin natsiupseeri ja Melanie Laurentin kostonhaluinen juutalaistyttö ovat monin verroin kiinnostavampia hahmoja kuin Pittin junttisolttu Aldo Rayne. (The Guardianin Peter Bradshaw piti roolia peräti Pittin uran huonoimpana – tuossa on jo provosoinnin makua…)

Huvittavaa on myös se, että kansainväliseen traileriin on koottu aika tarkkaan kaikki ampumiset ja toimintakohtaukset ja tapot, joita 151-minuuttisessa elokuvassa on.

Yritys kaupata Paskiaisia toimintaelokuvana on vähän hölmö. Elokuvassa on yli 20 minuuttia kestäviä keskusteluja ja hyvin vähän fyysisiä kontakteja.

Tarantinon vieraili alkuviikosta Tukholmassa, ja Paskiaisista järjestettiin punaisen maton gaalanäytös. Elokuva on aika hyvin esillä Tukholman katukuvassa, kuten allaolevasta kännykkäkamerani räpsystä voi päätellä.

Inglourious Basterds

Kunniattomat paskiaiset ensi-illassa 4.9.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Odotan tätä leffaa Suomeen kuin kuuta nousevaa, varsinkin jos se on yhtä hyvä Tarantinon parhaisiin verrattuna kuin mitä arvostelijat ovat saaneet ymmärtää.

Melkein kaikki arvostelijat ovat antaneet ymmärtää, että Kunniattomat paskiaiset nimenomaan EI ole yhtä hyvä Tarantinon parhaisiin tai edes huonompiin verrattuna.

Kun leffafriikit sanoo,että elokuva on paska niin se ei pidä paikkaansa,koska näillä hulluilla on odotukset elokuvista menny pikkasen övereiksi.Varsinkin jos puhutaan Tarantinosta,sano mun sanoneen!

Ensimmäinen suomen näytös on Espoo Cinen festivaaleilla 30.8.

Tätä leffaa kyllä odotan todella innolla. Eikä pelkästään siksi, että se on yhden aikamme parhaimmista ohjaajista, Quentin Tarantinon leffa, vaan myös siksi että vihdoin näen lempinäyttelijöitäni isolla valkokankaalla. Siis sellaisia joista suurin osa ei ole koskaan kuullutkaan, kuten juuri Christoph Waltz ja yhtä Paskiaisista näyttelevä (legendaarisesta Poliisikoira Rex -sarjastakinAlex Brandtnerin roolista tunnettu) Gedeon Burkhard.