Tapaus Margaret ja elokuvakritiikki aktivismina

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kaikki alkoi siitä, kun levitysyhtiö Fox Searchlightilla päätettiin, ettei Kenneth Lonerganin elokuva Margaret ole minkään arvoinen. Puoli vuotta myöhemmin sitä pidettiin mustana hevosena Oscar-kisan monessa kategoriassa.

Elokuva, joka oli kuvattu jo vuonna 2006, saatiin leikkaus- ja oikeusriitojen jälkeen valmiiksi ja muutamiin pohjoisamerikkalaisiin teattereihin syyskuun lopulla. Fox ei juuri vaivautunut tiedottamaan siitä kriitikoille. Esimerkiksi Chicagossa maan tunnetuin elokuvakriitikko Roger Ebert ei saanut kutsua lehdistönäytökseen. Chicagossa Margaret pyöri tyhjille saleille yhden viikon. Ainoa isompi lehti, joka sen siellä arvioi, oli Time Out – joka antoi sille viisi tähteä.

Nämä tiedot ovat Time Out Chicagon myöhemmästä jutusta – jossa myös todetaan, että Margaret on Zodiacin rinnalla ”definitiivinen post-9/11-elokuva”.

Briteissä Margaret sai viime joulukuussa ensi-iltansa, ja sanomalehdet The Guardian ja Daily Telegraph antoivat viisi tähteä. Vaikka elokuva oli ollut vaikka kuinka pitkään valmiina, ainoa lehdistönäytös oli taas niin myöhään, ettei paikallinen Time Out (viikkolehti) ehtinyt sitä arvioimaan.

Noh: Lontoon Time Outiin painettiin New Yorkin Time Outin arvio, taas täydet viisi tähteä.

Yleensä loppuvuoden kampanjointi elokuva-alalla tarkoittaa Oscar-tyrkkyjen hieromista AMPAS:in jäsenten naamaan. Joulun alla alkoi erilainen, vapaaehtoinen kampanja. Monet kriitikot ottivat Margaretin puheenaiheeksi. Siitä järjestettiin lopulta uusia näytöksiä, se nousi kriitikoiden top 10-listoille ja lopulta siitä tuli Lontoossa ihan pieni hitti, toisin kuin levittäjä oli ajatellut, ehkä edes halunnut.

Timessä kerrotaan, mistä Margaretia hehkuttaneesta Twitter-kampanjassa oli kyse ja haastateltiin Lonergania.

Los Angeles Weeklyssä elokuva valittiin vuoden parhaaksi.

Apropoo: yksi suosikkikriitikoistani, Glenn Kenny, kirjoitti aikanaan pitkän blogimerkinnän Margaretista ja Edward Yangin loistavasta, harvoin nähdystä A Brighter Summer Daysta.

En ole vieläkään nähnyt Margaretia, koska mahdollisuuksia ei ole kerta kaikkiaan ollut.

Odotan jotain erikoista. Berliinin elokuvajuhlilla tapaamani elokuvahistorioitsija Mark Cousins piti sitä yhtenä viime vuosien tapauksista. Samoin Meryl Streep hehkutti elokuvaa Berliinin lehdistötilaisuudessaan. Panokset ovat korkeat.