Tänään MTV3:lla Richard Linklaterin Surutta? Sekaisin - huono nimi, hieno elokuva

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Maikkari esittää myöhäisillassaan Richard Linklaterin erinomaisen draamakomedian, joka on jäänyt Suomessa lähes huomiotta.

Vuonna 1993 valmistunut Dazed and Confused ei päässyt Suomessa valkokangaslevitykseen. Videojulkaisu sai typerän ja luotaantyöntävän nimen Surutta? Sekaisin.

Kyseessä on erittäin hieno amerikkalainen nuorisokuvaus. On vuosi 1976, ja pienessä kaupungissa juhlitaan koulun päättymistä: yhdet ovat aloittamassa high schoolin syksyllä ja pelkäävät mopotusta, toiset joutuvat miettimään jo tulevaisuuttaan koulun jälkeen. Jalkapallotähti joutuu vannomaan, ettei jää pilven poltosta kiinni, vaikka riski on suuri. Nörtit puhuvat henkeviä ja välttelevät uhoavia kovanaamoja. Linklater katsoo iltaa vinjetteinä, jotka liittyvät yhteen tarinallisesti löyhästi, mutta teemoiltaan saumatta.

Sivurooleista voi bongata tulevia tähtiä, kuten Milla Jovovichin, Ben Affleckin ja Matthew McConaugheyn. Taustalla soi aikakauden rock: Kiss, Ted Nugent, War, Nazareth, The Steve Miller Band, tietysti Alice Cooperin asiaankuuluva School’s Out. Eikä mikään tunnu osoittelevalta.

(Kuinka elokuva, jossa soi Seals and Croftsin helmi Summer Breeze, voisi olla muuta kuin hyvä?)

Hesarinkin tv-arviossa mainittiin, että elokuva on ollut Quentin Tarantinon kaikkien aikojen kymmenen parhaan elokuvan listalla. (Myöhemmin ohjaaja kommentoi, että Dazed and Confused on Rio Bravon veroinen hengailuelokuva.)

Tarantinon suosikit vaihtuvat paljon sen mukaan, kuka kysyy ja minne. Fanitus on kuitenkin helppo ymmärtää.

Dazed and Confused on erikoinen tapaus Hollywood-studion tuotannoksi. Minibudjetin indie-ihmeen Slacker ohjannut Linklater sai melkein 1970-luvun tyylisen vapauden tehdä elokuvaa ilman muottia, mielensä mukaan. Se näkyy, ja tässä puhutaan jenkki-indiestä nyt ihan muuna ilmiönä kuin se viime aikojen ylipuunattu, Hollywoodia typerästi matkiva kikkailumeno tyyliin Little Miss Sunshine.

Jos itse joskus tekisin elokuvaa nuorisosta, voisin vain haaveilla, että saavuttaisin jotain Linklaterin elokuvan tunnelmasta, sen mielenmaiseman aitoudesta sekä päähenkilöiden ristiriitaisesta vapauden sekä orastavan vastuun tunnosta. Dazed and Confused on aivan Fucking Åmålin rinnalla vuosikymmenensä paras nuoriso(aiheinen)elokuva.

Surutta? Sekaisin tänään to 3.11. MTV3:lla klo 23.05.