Tämä on suomalaisten katsojien arvo – tapaus Amazon Prime Video

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kielialueena ja siksi myös maana Suomi on teknologiajäteille hankalan pieni periferia, jossa esimerkiksi striimausyhtiöiden on pakko olla, vaikka ei bisnesmielessä yhtään kiinnosta.

Joskus Pohjoismaissa on tehty urauurtavia kokeiluja, kuten HBO Nordicin lanseeraus. Siinä pilotoitiin yhtä maailman ensimmäisistä suunnilleen globaaliksi tähdänneistä striimauspalveluista. Ei tuollaisia siksi tehdä, että meillä olisi erityisarvoa, vaan koska täällä sattuu vaan olemaan hyvä datainfra.

Disneyn Star-striimauspalvelussa oli sen aloittaessa kolmisen kuukautta sitten räikeitä sekä hassuja virheitä, joiden korjaamiseksi olisi riittänyt edes auttava oikolukeminen. Ne sentään siistittiin nopeasti.

Netflix puolestaan perusti juuri Ruotsiin sisältötoimiston. Useita alkuperäissarjatilauksia on tehty kaikista muista Pohjoismaista, mutta vielä ei meiltä. Sorjonen-elokuva on vähän sinnepäin, mutta se kiinnittyy Ylen alkuperäissarjaan. Esimerkiksi Norjasta Netflix on ehtinyt tilata jo useita elokuvia, puhumattakaan sarjoista. Suomalaisen alkuperäistuotannon läpimurto Netflixiin on kuitenkin ainoastaan ajan kysymys.

Amazon Prime Video on maailmalla yksi markkinajohtajista. Suomi kiinnostaa sitä kuitenkin vain niin vähän, että ihan naurattaa. Palvelulla on kyllä valjastettuna ”tiedotukseen” suomalainen markkinointifirma.