Tähtien sota saa uuden elämän fanidokumentissa: kuin olisi itse kuvauksissa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

En ole suurin Tähtien sota -fani, mutta mahdollisuus katsoa saagan ensimmäinen elokuva aivan uudella tapaa kuulosti mielenkiintoiselta. Star Wars Begins ei pettänyt. Metadokumentin parissa kului sunnuntai-iltapäivänä 140 minuuttia kuin siivillä – ja se oli ensimmäinen kerta, kun katson tietokoneen näytöltä elokuvaa näin naulittuna.

YouTubessa julkaistu fanielokuva koostuu osin ennennäkemättömästä ylijäämämateriaalista, jota on yhdistelty alkuperäiseen elokuvaan, kulissien takaisiin kuvauspaikkanauhoituksiin ja -valokuviin sekä tekijöiden haastatteluihin. Haastatteluja ja kommentteja on neljältä vuosikymmeneltä. Niitä on poimittu dvd-kommenttiraidoilta, kirjoista, arkistoista ja ties mistä.

Materiaalia on ihan tolkuttomasti. Mikä tärkeintä, rytmi toimii. Uteliaisuus vain kasvaa elokuvan edetessä.

Tuloksena on eräänlainen ”kaikki mitä olet aina halunnut tietää Tähtien sodasta” -dokumentti, joka taustoittaa ja vertailee sekä tarjoaa herkullisia anekdootteja kuvauspaikkaratkaisuista, asujen ongelmallisuuksista, käsikirjoitusversioiden eroista ja vaikka mistä. Koo Starkin rooli nähdään. X-siipipilottien visiirien oranssille värille on hauska syy. Ja onpas dianogan hyökkäys tehokkaampi ilman musiikkia kuin siihen alun perin sävelletyn kanssa.

Suosittelen lämpimästi, vaikka Star Wars jo kyllästyttäisi.

Star Wars Begins on mielenkiintoinen myös siksi, että se on olemassa ainoastaan fanin innokkuuden vuoksi – työmäärä on varmasti ollut suunnaton, lähteiden määrää on vaikea edes kuvitella – eikä välttämättä säily kauhean pitkään YouTubessa. Yleensähän tällaisia potkitaan pois, kun joku elokuvastudiolla vaivautuu pyytämään poistoa YouTubelta.

Toivottavasti niin ei käy. YT:n käyttäjäkommenteissa piisaa ylistystä, ja onhan tämä parempaa kuin mikään mitä Star Warsien virallisina dvd-lisämateriaaleina on nähty.

Tästä se lähtee: Star Wars Begins – Part 1.

Kannattaa varata se kaksi ja puoli tuntia vapaa-aikaa, itsekin huomasin seuraavani elokuvaa kuin naulittuna. (Eikä se siihen lopu – myös Imperiumin vastaiskusta ja Jedin paluusta on tehty samanlaiset metaelokuvat. Nekin löytyvät YT:stä: Building Empire ja Returning to Jedi. Tämä uusin on kuitenkin niin rakenteeltaan kuin tempoltaan paras.)

Tunsin jopa tuokion ajan sympatiaa Lucasia kohtaan. Olipa erikoinen hetki.