Taas elokuvatuottaja rikoksesta epäiltynä! Vai onko?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa paljastettiin, että suomalaista elokuvatuottajaa epäillään miljoonien taidehuijauksesta. Helsingin Sanomien uutisessa kerrotaan sama, mutta ilman epäillyn nimeä.

Tyypin nimen voi tarkistaa eilisestä 45 minuuttia -ohjelmasta. HS oitis haastattelikin ”tuottajaa”.

Kun nimi on mainitsematta, alkaa arvailu. Ei, kyseessä ei ole kukaan tuttu. ”Tuottaja” ei ole tuottanut yhtään valmistunutta tai edes varsinaiseen tuotantoon ehtinyttä elokuvaa.

Tekeillä on yksi suuri hanke, Kuningas Nalin tarina. Siitä on ollut vuosien aikana jonkin verran porua eikä toistaiseksi lainkaan villoja.

Liikemiehen kutsuminen ensijaisesti ”elokuvatuottajaksi” on siis pötyä – henkilö korkeintaan pyrkii alalle – mutta tekeehän se tietysti hemmosta ja mahdollisesta rikoksestakin kiinnostavamman kuin tylsä titteli ”liikemies”.

Vähän vääristelevää kuitenkin. Kuten Dome Karukoski Facebookissa mainitsi, Suomessa elokuva-alalla nimenomaan on vältytty itse työhön liittyviltä taloussotkuilta, vaikka ala on turbulentti ja rahaa käytetään isoihin tuotantoihin miljoonia. Vain Mandartien tapauksessa vietiin rahaa alalta. Markus Selinin kuittisotku liittyi henkilökohtaiseen talouteen.

Kohuotsikoilla luodaan kuvaa hämäräbisneksestä. Se kuva ei ole tosi. Kansainväliset kuviot ovat oma lukunsa, ja alalle voi toki pyrkiä jos jonkinlaista säätäjää.

Suomessa elokuva-alalla on kuitenkin enemmän kitkuttelua kuin glamouria ja sikareita, ja rahan käyttöä valvotaan alalla varsin tarkkaan Elokuvasäätiön tukien vuoksi. Rahankäyttö on suomalaisessa elokuvassa siksi poikkeuksellisen läpinäkyvää. Hämärälle ei ole siksi juuri sijaa.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen