Taantuma näkyy Cannesissa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Taantuman seuraukset ovat ilmeisiä myös glamouristaan tunnetuilla elokuvajuhlilla. Cannesin katukuva ja yö eivät ole entisensä.

Ensimmäinen suomalaistoimittajan kokema lamailmiö on kotimaisten elokuvalevitysfirmojen päätös jättää työntekijänsä vuonna 2009 kotimaahan.

Toisin sanoen iltaisin ei kannata vaeltaa leffateattereilta kämpille Le Petit Majestic-baarin kautta – sieltä ei löydy suomalaistuttuja, joilta kuulla mielipiteitä salaisissa näytöksissä esitetyistä kaupallisemmista uutuuksista ja muita levityspäätösjuoruja. Levitysyhtiöt ovat tinkineet budjeteistaan niin, että Cannesiin on lennätetty vain kourallinen uusia hankintoja etsiviä suomalaisia.

Tuotantofirmoissa tilanne ei ole yhtä karu. Tieteiselokuva Iron Skyn tekijät jatkavat siitä, mihin viime vuonna jäätiin – silloin osittain samalla porukalla oli markkinoitavanaan myös Sauna. Ja äsken tapasin tuottaja Petri Jokirannan, joka kertoi Rare Exports-elokuvan olevan todennäköisesti valmis myytäväksi, mahdollisesti esitettäväksikin ensi vuoden Cannesiin.

Kansainvälisellä market-puolella on ammattilehtien mukaan valiteltu, että bisnes on hiljaista – mutta sama virsi on kuultu monena vuonna. Markettiin on saapunut Variety-lehden mukaan vain pari prosenttia vähemmän akkreditoituneeita henkilöitä kuin 2008. Tosin marketin kasvu oli ollut jatkuvaa vuodesta toiseen.

Cannesiin tullaan näyttäytymään vaikka mikä olisi, Varietyssa summattiin. Siitä lienee kyse monien suomalaistuottajienkin osalta.

Kolkoimmat uutiset ovat kuuluneet Venäjältä. Öljyn hintaromahduksen myötä on myös maan hurjassa kasvussa ollut elokuvabisnes nyt aivan retuperällä. Levitysyhtiöt ovat esittäneet Hollywoodiin uhkavaatimukset: ennen kriisiä tehdyt sopimukset on kirjoitettava uusiksi, tai emme enää osta teiltä.

Siinäpä kohtelias tapa ilmoittaa, että markkina-alueemme olikin kupla.

On ilmojen pääsemisessä hyväkin puoli. Kadut eivät ole niin täynnä turisteja kuin viime vuosina. Liikkuminen keskustassa on melkein miellyttävää, kun tietyt kadut eivät ole toljottajista tukossa muuten kuin pahimpaan ruuhka-aikaan.