Täällä Pohjantähden alla: floppi Helsingissä, menestys maalla

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

231. Niin monta katsojaa sai maanantaina Timo KoivusalonPohjantähti Helsingissä, vaikka sillä on käytössään peräti kolme kaupungin suurinta salia.

Luku on heikko, mutta se ei tarkoita, että elokuva olisi kaiken kaikkiaan menestynyt huonosti. Ehei. Se sai itsenäisyyspäivän viikonloppuna koko maassa hieman yli 17 000 katsojaa, mikä on kelpo tulos, kun muistetaan, että sunnuntaina tasan koko kohdeyleisö istui kotona tölläämässä linnan juhlia.

Maanantain valitseminen vertailupäiväksi ei ole nyt tarkoitushakuista – moni elokuvaa odottanut varmasti siirsi Linna-leffapäivänsä Linnan juhlien takia sunnuntaista maanantaihin.

Täällä Pohjantähden alla veti Tampereen Plevna 1:ssä viikonloppuna enemmän katsojia kuin Helsingin Tennispalatsi 1:ssä. Se on hauskaa, sillä Tennari 1:ssä on tuollaiset 70% enemmän kapasiteettia kuin Plevna 1:ssa.

Helsingissä Pohjantähteä esitetään Tennarin ohella – en ymmärrä miksi – myös Kinopalatsi ykkösessä ja Bristolissa. Näissä on yhteensä 1750 paikkaa. Jos elokuva esitetään kaksi kertaa päivän aikana,  potentiaalinen käyttökapasiteetti per päivä olisi siis 3500. Tosi kiva, että 231 penkille löytyi istuja.

Tietenkin Pohjantähti on syrjäyttänyt Helsingin suurista saleista jotain, mikä siirtyi pienempään, ja dominoefektin lailla nämä siirrot sysäävät jotain ohjelmistosta tyystin. Todennäköisesti jotain Pohjantähteä parempaa.

Sovitaanko niin, että jatkossa Koivusalon viritykset tuodaan Helsingissä vain yhteen keskikokoiseen saliin, jotta kunnon elokuvien esitystoiminta kaupungissa ei häiriinny? Ja maalla niillä sitten saadaan tehdä mitä vaan kivaa halutaan.