Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Susien laakso Palestiina: turkkilainen toimintaelokuva lupaa kuolemaa israelilaisille

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 14.11.2010 08:01

”En tullut Israeliin, tulin Palestiinaan”, toteaa turkkilainen superagentti viranomaisille. Kohta helikoptereita räjähtelee ja sarjatuliaseet laulavat. Palestiinalaismyönteisyys on uudessa toimintaelokuvassa kovan linjan anti-israelilaisuutta.

Kürtlar Vadisi: Filistin eli Susien laakso: Palestiina on jatkoa televisiosarjalle ja elokuvalle, joissa Polat Alemdar-niminen nerokas turkkilainen moniosaaja pisti asioita järjestykseen. Tahattoman koomisesti jäyhä Alemdar on kuin seipään niellyt James Bond. Roolia näyttelevä Necati Sasmaz on kotimaansa ykköstähti.

Elokuvista ensimmäinen, Susien laakso: Irak on julkaistu dvd:llä Suomessakin. Se on pimeä teos, jossa amerikkalaiset (mm. Gary Busey) riehuvat Irakissa ja sikäläisiltä siviileiltä varastettuja sisäelimiä pakataan lähetyslaatikoihin, joiden päällä lukee ”Tel Aviv” ja ”New York”. Antisemitismiä ei siis juuri peitelty.

Teknisesti ja taiteellisesti elokuva on niin sanottua kalkkunaosastoa.

Silti Susien laakso: Irak nousi ensi-iltansa jälkeen 2006 nopeasti kaikkien aikojen katsotuimmaksi elokuvaksi Turkissa.

No, nyt ammutaan vielä korkeammalta. Alemdarin Palestiina-seikkailun traileri on kovaa kamaa. (Tuossa on tekstitys englanniksi.)

Alemdar tekee nyt tyhjäksi sionistien suunnitelmat Suur-Israelista.

Helsingin Sanomat kertoi elokuvasta eilen. ”Sarja ja elokuvat sisältävät nationalistisia piirteitä” voisi nousta korkealle vuoden vähättelevimmän lauseen skabassa.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Et sitten tutustunut faktoihin ennen mouhoamista? Nämä leffat ovat erittäin kesyä kamaa verrattuna esim. Jerusalem Postin ”antisemitistisiin” uutisiin. Taitaa vaan olla mukava elää laput silmillä ja ammentaa asenteet Hollywood-Viihteestä.

Saisit varmaan sydärin jos joku tekisi leffan siitä kun Israelissa al-Qaidan nimissä tehtyjen noin sadan terrori-iskun tekijäksi paljastuikin Mossad.

En ymmärtänyt tuosta heh heh -kommentista yhtään mitään.

heh heh: ”Saisit varmaan sydärin jos joku tekisi leffan siitä kun Israelissa al-Qaidan nimissä tehtyjen noin sadan terrori-iskun tekijäksi paljastuikin Mossad.”

Tällaista elokuvaa ei ole kuitenkaan tehty. Miksi?

–Et sitten tutustunut faktoihin ennen mouhoamista? Nämä leffat ovat erittäin kesyä kamaa verrattuna esim. Jerusalem Postin ”antisemitistisiin” uutisiin —

Onko ne uutiset niitä faktoja…

Kuulostaa inhottavalta, mutta sitäkin kiinostavammalta. Tullaanko kyseinen elokuva näkemään suomessa teattereissa? Tiedätkö mikä on Amerikan suhtautuminen tähän, onko se pääsemässä siellä teatterilevitykseen? Olisko sulla jotain kiinostavia linkkejä amerikkalaisten kriitikoiden teksteihin aiheesta (esim. Roger Ebertin)?
Ps. Anteeksi offtopic kysymys, mutta missä SK:n paperinumerossa oli se sun Harjunpää arvostelu?

heh heh, NY Sunissa ollaan ihastuttavan katkeria, ja syytetään USA:laisnäyttelijöitä Zanea ja Buseyta lähes maanpetturuudesta. http://www.nysun.com/opinion/anti-american-trash/27250/
oksettavaa.

Mut aika mielenkiintoista, että turkkilaiset poliitikot ovat olleet noinkin innoissaan leffasta. Ylistäviä kommentteja on sadellut.

Ehkä olisin voinut käyttää imperfektiä, koska kirjoitus koskee tosiaan tuota vuoden 2006 Irak-elokuvaa, ei uutta.

Eivätkö lähes kaikki ns. perinteiset toimintapläjäykset ole tavattoman asenteellisia ja vailla kovin ihmeellisiä syvyyksiä (vertaa vanhat Bondit, länkkärit, aavistuksen uudemmat Rambot tai muu muskelitoimta jne.) ?

Tarkoitan vain, että riipumatta mistä hyvänsä asenteellisuudesta, pata kattilaa soimaa. Onko niin, että Turkista voisi tulla ”hyväksyttävää” toimintaa ainoastaan, jos se olisi mullistavan edistyksellistä genreen suhteutettuna. Näin siitä huolimatta, että lännessä on tehty muutama ns. ”edisyksellinen” (tai sitten vain erilainen) toimntapätkä viimeisen kymmnenen-viidentoista vuoden aikana.

On toki valitettavaa, että tämänkin elokuvan katsojien joukossa on huomattava määrä niitä, jotka eivät erota faktaa fiktiota. Todella surullisia tapauksia ovat sellaiset tekijät, jotka syyllistyvät samaan virheeseen.

AT:
Tuskin kelpaa Yhdysvalloissa levitykseen, kun ei tuo edellinenkään Susien laakso noussut riman yli ja siinä sentään oli amerikkalaisia näyttelijöitä. Tekninen taso ei näytä merkittävästi kohonneen.

tvaaralle:
Kyllä, esimerkiksi 1980-luvun reaganilaisimmissa amerikkalaisissa toimintaelokuvissa venäläiset ja arabit olivat suht merkillisesti käyttäytyviä ihmishirviöitä ja niin edelleen, mutta eikös tällainen vielä niitä yksioikoisempi meininki vuonna 2010 soitakin vähän eri kelloja.

Jos traileria vertaa vaikka menneiden vuosikymmenten vastaaviin amerikkalaisiin, aika iso ero on siinä, että Susien laakson trailerista valtaosa kuluu vastapuolen roistomaisuuden ja pahojen aikeiden esittelyyn, kun amerikkalaisissa (tai yleensä länsimaisissa ja vähän vaisummin propagandistisissa) toimintaelokuvatrailereissa painotus on sankarin hehkuttamisessa. 1980-luvun James Bondia mainostettaessa näytettiin mihin hän kykenee, eikä lätisty koko aikaa SPECTREn (= kommunistien) teoista ja suunnitelmista. Lähtökohta tuntuu siis kovasti erilaiselta. Ehkä siksi, että Susien laakso haluaa esittää olevansa kutakuinkin totta.

Sitä en kommentoi, onko tällainen elokuva ”hyväksyttävä” vai ei, en tiedä mikä sellainen valta on. Mutta se on tehty ja se näyttää aika kahjolta – etenkin kovasti EU:hun pyrkivän maan moderniksi kansansuosikkielokuvaksi.

Voi olla, että elokuva on useammalla tavalla moraaliton. On myös mahdollista, että sankarin hehkutusta paremmin antisemitismi toimii nimenomaan puhtaasti myyvänä elementtinä. Kenties se on moraalitonta – myyminen mielikuvilla siis. Ainakin kohinaa ja klikkejä tällä trailerilla on saatu aikaan, mikä varmasti on ollut trakoituskin.

Jos muuten halutaan vedota ns. ideologisesti latautuneeseen asiakaskuntaan, otan mieluummin raskaan revittelyn poliittisilla pelinappuloilla, kuin ihannoivan kuvan islamilaisesta sankarista, joka antaa kaikkensa aattelleen. Niin tai näin, olisi ehkä suurempi ihme, jos tällaisia elokuvia ei tehtäisi, kuin se että niitä tehdään. Osoitus muutoin, että foliohattupöäiden ikuisuusmantra juutalaisten totaalisesta median kontrollista ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Tuskin Gary Busey olisi muutenkaan Oscaria saanut…

Voi myös toivoa, että kuvio toimii saman kaltaisesti kuin lännessä – kun on tahkottu riittämiin rahaa, sitä rahaa uskalletaan antaa myös projekteihin joidn myyvä elemntti ei ole selviö. En tiedä onko toivo oikeutettu.

Noin muutoin olen sitä mieltä, että Turkki ei elä samalla vuosikymmenellä esim. Saksan kanssa.

Olisi ihan hauska tietää, millä asenteella tavalliset paikalliset suhtautuvat Turkissa tällaiseen elokuvaan. Suhtautuvatko kuten Timo Koivusalon kuvaan kotimaamme historiasta, vai kuten Väinö Linnan ”pyhiin sanoihin”?

”Silmä silmästä” sokeuttaa koko maailman.
Kinnusen EU-kommentti on asiaa. Huolimatta siitä, että propaganda elokuvia on tehty puolin ja toisin, ei tarkoita ettäkö se laittaisi niihin jotain järkeä; vanhat bondit ovatki osittain naurettavaa paskaa (hyvällä tavalla naurattavaa).

Ps. Kalle voitko kertoo et mistä sen Harjunpää arvostelun voi lukea?!

USAssahan saa tehdä asenteellisia mielikuvitusleffoja, mutta jos joku muu tekee toisesta näkökulmasta, se on pahaa ja inhottavaa. Taide on taidetta ja tarvittaessa politiikkaa vrt Neuvostomaan vanhat leffat Saksasta puhuamttakaan.

No ei sitä ns. USAlaista propagandaakaan ole aina purematta nielty. Bondeja, Ramboja ja Indyja on kaikkia kritisoitu vuorollaan imperialismista, rasismista, militarismista, sovinismista ja milloin mistäkin. Ja se on ihan ok. Minkään taiteen ei tulisi koskaan olla kritiikin ylä- tai alapuolella.

Heh heh:n ensimmäinen kommentti on täyttä asiaa. Turkkilaisten toimintaleffojen rahoittajat (siis oikeat) olisi myös hyvä kaivaa esiin, yllätys voi olla monelle suuri. Elokuva on YHTÄ SUURI PROPAGANDAKONE kuin sanomalehtikin, historiallista totuutta sieltä ei löydy – hollywoodin WW2-leffat ovat siitä hyvä esimerkki. Elokuvan ansiot ovat propagandattomassa materiaalissa, kuten viihteessä niin kuin southpark, terminator, avatar ja ihmisten subjektiiviseen maailmaan sijoittuvissa kuvauksissa. Kovasti KK:kin viljelee antisemitismi-sanaa, rasisti-sanaa ei nyt vähään aikaan. Nuo sanathan ovat siksi, että tietyiltä ihmisiltä voidaan ottaa ihmisarvo pois ja kohdella heitä väkivallalla (virkakoneiston mielivallalla niin kuin case seppolehto). Nuo sanat ovat merkitykseltään täällä kuin kommunisti oli aikoinaan jenkkilässä.

HAHAHA lehti on kirjoittanut: Kürtlar Vadisi, mikä tarkoittaa turkiksi kurdien laaksoa!! hahah sain niin makeat naurut! Tarkoittanee kurtlar vadisi eli susien laaksoa! Huomaa: ü:n ja u:n ero