Susien laakso Palestiina: turkkilainen toimintaelokuva lupaa kuolemaa israelilaisille

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

”En tullut Israeliin, tulin Palestiinaan”, toteaa turkkilainen superagentti viranomaisille. Kohta helikoptereita räjähtelee ja sarjatuliaseet laulavat. Palestiinalaismyönteisyys on uudessa toimintaelokuvassa kovan linjan anti-israelilaisuutta.

Kürtlar Vadisi: Filistin eli Susien laakso: Palestiina on jatkoa televisiosarjalle ja elokuvalle, joissa Polat Alemdar-niminen nerokas turkkilainen moniosaaja pisti asioita järjestykseen. Tahattoman koomisesti jäyhä Alemdar on kuin seipään niellyt James Bond. Roolia näyttelevä Necati Sasmaz on kotimaansa ykköstähti.

Elokuvista ensimmäinen, Susien laakso: Irak on julkaistu dvd:llä Suomessakin. Se on pimeä teos, jossa amerikkalaiset (mm. Gary Busey) riehuvat Irakissa ja sikäläisiltä siviileiltä varastettuja sisäelimiä pakataan lähetyslaatikoihin, joiden päällä lukee ”Tel Aviv” ja ”New York”. Antisemitismiä ei siis juuri peitelty.

Teknisesti ja taiteellisesti elokuva on niin sanottua kalkkunaosastoa.

Silti Susien laakso: Irak nousi ensi-iltansa jälkeen 2006 nopeasti kaikkien aikojen katsotuimmaksi elokuvaksi Turkissa.

No, nyt ammutaan vielä korkeammalta. Alemdarin Palestiina-seikkailun traileri on kovaa kamaa. (Tuossa on tekstitys englanniksi.)

Alemdar tekee nyt tyhjäksi sionistien suunnitelmat Suur-Israelista.

Helsingin Sanomat kertoi elokuvasta eilen. ”Sarja ja elokuvat sisältävät nationalistisia piirteitä” voisi nousta korkealle vuoden vähättelevimmän lauseen skabassa.