Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Super 8 ja Rare Exports: melkein kuin samasta puusta veistettyjä

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 24.7.2011 06:31

Jalmari Helander ja Lostin luoja JJ Abrams ovat molemmat Steven Spielbergin 1980-luvun tuotannon ihailijoita. Ei siis ihme, että Rare Exports ja Abramsin uusi Super 8 ovat samankaltaisia. Mutta että yhtäläisyyksiä on näin paljon – huh! Sisältää lieviä spoilereita.

Lapsipäähenkilö, jolla ei ole äitiä – check.

Hirviö (tai monikossa), joka touhuaa öisin ja ihmetyttää paikkaseudun väkeä – check.

Hirviö (tai monikossa), joka keräilee sähköesineitä – check.

Hirviö (tai monikossa), joka sieppaa ihmisiä lymypaikkaansa – check.

Olennosta on tavallaan puhuttu, mutta sen ei pitänyt olla totta – check.

Vain lapsi voi estää uhan – check.

Paljon, paljon taustalta valaistuja kohtauksia – check.

(Ei, Helander ei ole taatusti matkinut jenkkejä – Super 8:n sisältö oli tarkkaan varjeltu salaisuus sen USA:n ensi-iltaan asti ja Rare oli kuvattu jo kauan yli vuotta aiemmin. Eikä Super 8:n tekijöillä ole ollut mahdollisuutta nähdä Rare Exportsia ajoissa ennen viime syyskuussa alkaneita kuvauksia.)

Jäljet johtavat Spielbergin sylttytehtaalle, ainakin sellaisiin inspiroijiin kuin E.T., Tappajahai ja (Spielbergin tuottamat) Goonies – arkajalat sekä Gremlins – riiviöt. Ei niistä mitään suoraan ole kumpaankaan pöllitty, sensibiliteetti vain on sama.

Näistä kahdesta elokuvasta Rare Exports on selvästi parempi: omaperäisempi, kekseliäämpi, tiiviimpi ja hauskempi. Super 8 on ihan kivaa katseltavaa, mutta kiusallisen ylipitkä. Tuskin jaksaisin toista kertaa sitä katsoa.

Super 8 ensi-illassa 29.7.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Ennakkoarvion perusteella Super 8 on siis sataprosenttinen J.J. Abrams -tuotanto: kiinnostava konsepti joka on viraalimarkkinoitu totaaliseksi must see -kokemukseksi, mutta joka paljastuu loppupeleissä yhden ja kahden idean pitkitetyksi lässähdykseksi.

TJEU: ihan kaikki! Lost, Star Trek, Cloverfield, M:I-3, Alias, Fringe…

Noh noh, ainakaan Cloverfieldiä ei 85 minuutin kestolla voi sanoa liikaa pitkitetyksi, se kantoi juuri sen ajan.

Eiih, vieläkö jaksat rarea boostailla? Kukaan ei edes muista sitä enää. Se oli halpa, pikkurahalla tehty, näyttelijät kuitenkin hyviä, mutta efektit roskaa, kun taas tässä abrammssin tekeleessä kaikki toisinpäin.

On totta, että Rare Exportsilla on originellimpi idea, mutta siinä onkin ainoa asia, mikä kääntyy suomalaisen elokuvan eduksi. Muuten Super 8 vie voiton kaikilla osa-alueilla.

Super 8:in huumori toimii paremmin, sen lapsinäyttelijät eivät ole totaalisen paskoja, sen efektit ovat parempia ja ”hirviön” istuttaminen elokuvaan on vähemmän ontuvaa/tarinan rytmi on huomattavasti parempi. En nosta Super 8 merkkiteokseksi, mutta onnistunut se on, ainakin jos onnistuu katsojana virittämään itsensä oikealle aaltopituudelle elokuvan ajaksi.