Super 8 ja Rare Exports: melkein kuin samasta puusta veistettyjä

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Jalmari Helander ja Lostin luoja JJ Abrams ovat molemmat Steven Spielbergin 1980-luvun tuotannon ihailijoita. Ei siis ihme, että Rare Exports ja Abramsin uusi Super 8 ovat samankaltaisia. Mutta että yhtäläisyyksiä on näin paljon – huh! Sisältää lieviä spoilereita.

Lapsipäähenkilö, jolla ei ole äitiä – check.

Hirviö (tai monikossa), joka touhuaa öisin ja ihmetyttää paikkaseudun väkeä – check.

Hirviö (tai monikossa), joka keräilee sähköesineitä – check.

Hirviö (tai monikossa), joka sieppaa ihmisiä lymypaikkaansa – check.

Olennosta on tavallaan puhuttu, mutta sen ei pitänyt olla totta – check.

Vain lapsi voi estää uhan – check.

Paljon, paljon taustalta valaistuja kohtauksia – check.

(Ei, Helander ei ole taatusti matkinut jenkkejä – Super 8:n sisältö oli tarkkaan varjeltu salaisuus sen USA:n ensi-iltaan asti ja Rare oli kuvattu jo kauan yli vuotta aiemmin. Eikä Super 8:n tekijöillä ole ollut mahdollisuutta nähdä Rare Exportsia ajoissa ennen viime syyskuussa alkaneita kuvauksia.)

Jäljet johtavat Spielbergin sylttytehtaalle, ainakin sellaisiin inspiroijiin kuin E.T., Tappajahai ja (Spielbergin tuottamat) Goonies – arkajalat sekä Gremlins – riiviöt. Ei niistä mitään suoraan ole kumpaankaan pöllitty, sensibiliteetti vain on sama.

Näistä kahdesta elokuvasta Rare Exports on selvästi parempi: omaperäisempi, kekseliäämpi, tiiviimpi ja hauskempi. Super 8 on ihan kivaa katseltavaa, mutta kiusallisen ylipitkä. Tuskin jaksaisin toista kertaa sitä katsoa.

Super 8 ensi-illassa 29.7.