Suomi, kieltojen maa: raskaana olevien elokuvissakäynnit estettävä lastensuojelun nimissä

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Otsikko viittaa Helsingin Sanomien uutiseen ja kärjistävään haastattelukommenttiin. Suositut, sylivauvojen äideille suunnatut Vauvakino-näytökset ovat uhattuina, koska niissä on esitetty myös alle 7-vuotiailta kiellettyjä elokuvia. Vauvat ovat siis periaatteessa saattaneet ”nähdä” elokuvia, joiden näkemiseen heillä ei ole ikää. Kasvatustieteilijän mukaan tämä voi aiheuttaa vaurioita. Kenties olisi syytä kieltää raskaana olevilta leffassa käynti, koska sikiö saattaa saada traumoja.

Vauvakino-tapahtumat ovat aamupäivisin. Elokuvateatteriin jätetään valoja päälle ja äänenvoimakkuus on hyvin hillitty. Katsojien käytössä on mikroaaltouunikin maidon lämmittämistä varten. Sylivauvat ovat äitien (tai isien) mukana, mutta tuskin paneutuvat elokuviin kovin suurella intohimolla, koska ovat sylivauvoja.

Elokuvat ovat kevyitä, hömppäisiä, sellaisia joihin äidin (tai isän) ei tarvitse hirveän tiiviisti keskittyä.

Sitä kuvittelisi, ettei vauvan psyyke vaurioidu, jos on tilassa, jossa valkokankaalla pyörii esimerkiksi Hugh Grantin romanttinen komedia. Osa vauvakinoelokuvista on tosin ollut ikärajaltaan K-7, tyyliin The Holiday.

Ikäraja-asioista vastaavan Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen johtajan Leo Pekkalan mielestä asia on hyvin yksinkertainen. Helsingin Sanomat:

”Kasvatustieteilijänä en voi ymmärtää, miten alle kaksivuotias ei voisi olla altis vaikutuksille. Ei ole tieteellistä perustetta sille, että vaikutus alle kaksivuotiaalle olisi erilainen kuin yli kaksivuotiaalle”, Pekkala sanoo.

”Eivät vauvat välttämättä nuku vauvakinonäytöksissä. Ja nukkuvatko, ei silläkään ole väliä”, Pekkala sanoo.

Äitien on oltava vauvojen kanssa kotona! Televisiokin on pidettävä kiinni! Vauva voi vaurioitua! Ehkä valtion tulisi myös katkaista internet-yhteys asuntoihin, joissa saattaa olla vauva.

”Pitäisikö myös raskaana olevilta kieltää elokuvissakäynti?”, kysyy Hesarin jutussa Tarja Piiroinen Suomen elokuvateatteriliitosta – eikä sarkasmi ammu edes yli.

Tuttavapiirin äideiltä olen kuullut vuolaita kehuja Vauvakinoista. Ne ovat olleet henkireikä. Sylivauvaikäisten vanhemmille on kovin vähän ajanvietettä. Virkamies haluaa estää tämänkin, koska lakia ei sovelleta tai tulkita, sitä totellaan.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen