Miksi suomalaisnäyttelijät nousivat esiin tärkeimmillä elokuvafestareilla?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Cannesin kilpasarjassa nähdään amerikkalainen elokuva, jossa Jasper Pääkkönen esittää keskeisen sivuroolin. Tämä on ennenkuulumatonta. Lisätään, että kyseessä on Spike Leen uusi ohjaus. Yhdistelmä Lee + Pääkkönen + Cannes olisi vielä muutama vuosi sitten ollut outo vitsi, mutta suomalaisessa elokuvassa ja suomalaisille näyttelijöille on tapahtunut paljon.

Un certain regard -esityssarjaan taas palaa näyttelijä Eero Milonoff, jolla on miespääosa ruotsalaiselokuvassa.

Suomalaisnäyttelijöiden pääosat Cannesin maailmanensi-illoiksi kelpuutetuissa elokuvissa ovat olleet näihin kahteen teokseen asti yhtä harvinaisia kuin suomalaiselokuvat Cannesissa. Maailman arvostetuimmalle ja ainakin eurooppalaisnäkökulmasta tärkeimmälle festivaalille on meiltä perinteisesti kelpuutettu vain Aki Kaurismäen teoksia. Näyttelijöitä on muutamia kertoja nähty sivuosissa, esimerkiksi Minna Haapkylä vuonna 2006 Nicole Garcian elokuvassa Charlie sanoo ja Jouko Ahola kolme vuotta myöhemmin voimamiehenä uruguaylaisessa Bad Day to Go Fishingissä.

Pääkkösen roolin lopullinen koko Black Klansmanissa selviää Cannesissa, kuten se, onko elokuvan nimi todellakin BlacKKKlansman, kuten joissain läheissä täsmennetään. Elokuva on joka tapauksessa kohtuullisen iso kesäensi-ilta Yhdysvalloissa, jossa kesä on tärkein leffasesonki. Cannes on vain osa sen matkaa.

Se on tiedossa, että Milonoffilla on elokuvassa The Border (Gräns) pääosa. STT:lle viime viikolla tekemässäni haastattelussa (jota ei ole verkossa) Milonoff kertoi saaneensa roolin nimenomaan siksi, että hänet oli bongattu Hymyilevästä miehestä, joka siis poikkeuksellisesti pääsi Cannesiin ja vieläpä voitti Un certain regard -esityssarjan siellä kaksi vuotta sitten. Siinä hän esitti sivuosaa, Elis Askia. Ohjaaja Ali Abbasi pyysi Hymyilevän miehen Kööpenhaminassa nähtyään Milonoffin agentin kautta koekuvausnauhaa ja sen nähtyään valitsi suomalaisen rooliin, jonka täyttäminen oli ollut vaikea paikka.