Suomi-ilmiö: sadomasorakkauskomedia Koirat eivät käytä housuja on jo globaali festivaalihitti

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Koirat eivät käytä housuja voitti Texasin Austinissa eilen palkinnon.

Ei minkä tahansa tunnustuksen, leffafestareitahan pallolla piisaa, vaan Yhdysvaltojen tärkeimmän ”genre-elokuvatapahtuman” Fantastic Festin pääpalkinnon.

Jukka-Pekka Valkeapään ohjaaman ja kirjoittaman elokuvan noste alkoi Cannesista Directors’ Fortnight -sarjasta – sinne valituksi tuleminen oli saavutus sinänsä – ja jatkui näin myös kaupallisemmassa kontekstissa suositulla yleisöfestivaalilla. (Myös palkinnon suhteen kirjaimellisesti: Fantastic Festin kilpasarjan tuomaristo koostui pääasiassa esitys- ja levitysalan ammattilaisista.)

Tärkeä Varietyn arvio, joka ilmestyi Cannes-nosteen jälkeen, oli sekin positiivinen.

Sitä voi ainakin nyt pitää melko varmana, että mustalla huumorilla maustettu BDSM-rakkaus- ja surutarina Koirat eivät käytä housuja saa Yhdysvalloissa levityksen. Se on suomalaiselle elokuvalle edelleen harvinaista. Muualle levityssopimuksia on jo tehty. Esimerkiksi Briteissä elokuva tulee valkokankaille pieneltä, vaihtoehtoelokuvaan erikoistuneelta Antiworldsilta, joka on myös Peter Stricklandin seuraavan elokuvan yhteistuottaja. Valkeapään teos tulee leviämään myös esimerkiksi Venäjän ja Japanin elokuvateattereihin.