Suomen elitistisin vai demokraattisin elokuvafestivaali

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Jos yleisöön livahtaneita mölyapinoita ei lasketa, mikään ei pilaa elokuvakokemusta yhtä epäreilulla tavalla kuin ennakko-odotukset. Elokuvan ei tarvitse olla huono aiheuttaakseen pettymyksen, jos on kuvitellut, että se on jotenkin erilainen kuin se tosiasiassa on.

Paras tapa katsoa elokuva on tietämättä siitä mitään etukäteen. Tästä näkökulmasta vielä oivallisempaa olisi, jos ei tietäisi etukäteen edes sitä, minkä elokuvan katsoo.

Finnkino aloitti teattereissaan Mysteerielokuva -näytökset viime kuun lopulla. Ideana on, että lippu ostetaan näytökseen tietämättä, mikä leffa kankaalle turahtaa. Touhu ei aivan vakuuta kahdesta syystä. Lupailtiin jotain erikoista, jonka pääsee näkemään etukäteen – ja sitten tarjolla oli yllätyksettömästi Tomorrowland, joka tuli seuraavana päivänä ensi-iltaan.

Toinen syy on se, että Mysteerielokuvan väitettiin olevan ihan uusi konsepti. Helsingissä on kuitenkin jo kymmenen vuoden ajan ollut pieni festivaali, jolla esitetään vain ja ainoastaan mysteerielokuvia.

Sen nimi on EKEK: Sika säkissä -festivaali, ja tämän vuoden tapahtuma on nyt lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Kino Engelissä. EKEK on lyhenne Elokuvakulttuurin edistämiskomiteasta. Salaperäinen tyyli hallitsee myös tapahtuman Facebook-sivuja.