Suomalaisleffa Iris pääsee jenkkiteatterilevitykseen, väittää uutinen - katsotaanpa tarkemmin

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Suomalainen lastenelokuva Iris on myyty Yhdysvaltoihin. Jostain syystä myyntiyhtiön tiedotteen yliampuvat hehkutukset menevät sellaisenaan läpi jopa Suomen elokuvasäätiön nettisivuille.

SES:n sivuilla uutisessa – joka on siis elokuvayhtiön oma tiedote, ja jota myös Episodin nettisivut siteeraavat – sanotaan muun muassa näin:

”Tämä on erittäin jännittävää. On harvinaista, että suomalainen elokuva pääsee teatterilevitykseen USA:ssa” sanoo Klas Fransberg Interprod Oy:stä, joka myy Iris-elokuvaa ulkomailla.
Fransberg ei tässä vaiheessa halua paljastaa mitään levityssopimuksen yksityiskohdista, mutta sanoo että kyseessä on ”rajoitettu arthouse-levitys”, mikä käytännössä voi hyvinkin tarkoittaa jopa pari sataa kopiota.

Luettuani tuon olin ihmeissäni. Olen nähnyt elokuvan, ja se on kömpelö, tylsä ja huonolla tavalla vanhanaikainen. Jos Iris levitettäisiin USA:ssa yli kymmenellä kopiolla, hämmästyisin tältä pohjalta suuresti.

Tiedote kirjoitusvirheineen on nähdäkseni Fransbergin itsensä käsialaa, joten hän siis siteeraa itseään ja heittää väitteen parista sadasta kopiosta omasta päästään.

Mutta katsotaanpa, mikä on Mouse Trap Films, joka on ostanut Iriksen. (Summahan saattaa olla vaikka kymmenen dollaria.)

Kaikki sen levittämät elokuvat ovat nevahööd-tasoa.

Kotisivuillaan Mouse Trap mainostaa omaperäisiksi kuvailemaan levityskuvioita, johon kuuluu esimerkiksi hyvin epämääräiseltä kuulostava ”kiertävä yhden illan festivaali” – tai pelkkä nettilevitys.

Twitterissä Mouse Trap Filmsillä on huikeat kahdeksan seuraajaa.

Korjaan siis aiempaa lausuntoani: jos Iris tosiaan saa ensi-illan Yhdysvalloissa – eli sitä esitetään jossain kaupungissa viikon ajan kaupallisissa näytöksissä – syön hattuni.

On aina kiva kuulla, että suomalaiselokuva pärjää maailmalla, mutta taas kerran edessä on makeileva muka-uutinen, joka on lähinnä itselle valehtelemista.