Suomalaiskauhu pääsi Toronton festareille

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

AJ Annilan ohjaama suomalainen kauhuelokuva Sauna on hyväksytty Toronton elokuvajuhlille.

Tällaiset uutiset ovat kokeneet Suomessa inflaation, sillä liian usein meikäläisissä lehdissä koetaan, että jokainen kotimaisen leffan ulkomainen yksittäisesitys on välittämisen arvoista tietoa.

Tuotantoyhtiöiden tiedotteita painetaan ilman lähdekritiikkiä, tarkistamatta edes millaisista kissanristiäisistä on kyse. Jos ruotsalaislehdet kertoisivat yhtä tiheään sikäläisten elokuvien esityksistä maailman festareilla, ei niihin muita uutisia mahtuisikaan.

Mutta Sauna-uutinen on kahdesta syystä kiinnostava.

Ensinnäkin Toronton festivaali on Pohjois-Amerikan tärkein ja suurin. Siellä näytetään valtava määrä elokuvia, mutta myös media on vahvasti paikalla. Olisin itsekin, ellei reissu olisi niin tyyris. Ei tämä minkään maailmanvalloituksen automaattista alkua merkitse, mutta Toronto on kova sana.

Toiseksi Sauna on tehty vaikeaan aikaan.

Dark Floorsin kehnous ja kehno menestys ovat tehneet suomalainen kauhuelokuva -käsitteestä Suomessa kirouksen ennen kuin genre ehti saada siipiä. Saunan tekijät ovatkin alkaneet visusti välttää kauhu -sanan käyttöä suomalaisessa tiedottamisessaan.

Vuoteen 1595 sijoittuva Sauna onkin varmasti muuta kuin perinteistä kauhua – pääosissa ovat Ville Virtanen, Tommi Eronen, Ismo Kallio ja Kati Outinen. Ja Viktor Klimenko venäläisupseerina. Käsikirjoittaja on Iiro Küttner, jota pidetään yhtenä Suomen parhaista. Elokuva on tehty aikuisille.

Kävin elokuvan kuvauksissa Prahassa maaliskuussa, ja olin vakuuttunut näkemästäni.

Nuori, pääosin alle kolmikymppisistä koostunut työryhmä teki hyvien, heitä itseään huomattavasti vanhempien näyttelijöiden kanssa tosissaan elokuvaa, jossa oli liikettä, omaperäistä otetta ja ainakin vahvaa tunnelmaa.

Eikä Klimenkon roolissa ollut mitään koomista, päinvastoin.

Odotan valmiin elokuvan näkemistä uteliaampana kuin mitään muuta kotimaista. Tämä on ainakin jotain erilaista.

Sauna saa Suomen ensi-iltansa lokakuun lopussa.

Kaikki Kuvien takaa -blogit löydät täältä