Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Suomalaisissa elokuvissa kummittelee

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 13.3.2012 07:31

Kuulkaas nyt suomalaisen elokuvan käsikirjoittajat. Ei enää kummituksia.

Skavabölen pojissa kummittelee. 8 päivää ensi-iltaan: hupsut kummitukset heittävät täyteläppää. Avain Italiaan: päähenkilön ystävänä on kiva kummituspoika, joka ilmestyy, kun muuta seuraa ei ole. Hulluna Saraan: Ronald Reaganin kummitus antaa hermoherkälle sankarille neuvoja avainhetkillä (Tommi Korpelan äänellä).

Miksi kummitus?

Koska se on mitä kätevin deus ex machina, jos elokuvan lajityyppi sen vain sallii.

Kummitus voi tulla paikalle milloin vain, se ei tarvitse motivaatiota. Jos olet pulassa käsikirjoittana, kummitus on varmaan hyvä idea.

Sanon tämän kerran: nyt riitti kummitukset suomalaisessa elokuvassa, tai saa olla aika hemmetin hyvä kummitus.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Mitä olet mieltä Syvälle salatusta, kummituswise?
(Kannattanee silti välttää SPOILEREITA vastatessa)

Unohdit Dark Floorsin ja Saunan! Vai onko kauhugenressä kummituksien käyttö sittenkin sallittua?

Jos todella neljän vuoden aikana esimerkkejä on noin sadasta elokuvasta neljä, niin ei se ihan trendiltä vielä kuulosta. Itse pidin kovasti Hulluna Saraan -elokuvan Reaganista. Se oli hauska, edisti tarinaa mutta ei ratkaissut sitä – eli siinä mielessä deus ex machina -termin käyttö ei ole korrektia.

Katsoja, varmaankin deus ex machina käsikirjoittajalle helppona absurdina keinona edetä juonessa.
Eikai sen nyt välttämättä ole pakko sitä päättää.

abc, kyllä Deus ex machina -termiä käytetään yleisesti nimenomaan tarkoittamaan tyhjästä ilmestyvää korkeampaa voimaa, joka ratkaisee tarinan.

Wikipedia: ”The Latin phrase deus ex machina comes to English usage from Horace’s Ars Poetica, where he instructs poets that they must never resort to a god from the machine to _solve_ their plots.”

Hulluna Saraan -elokuvassa Reaganin haamuääni enemmänkin symboloi isän ja pojan lähentymistä, kuin olisi tarjonnut kummallekaan minkäänlaisia ratkaisuja elämän ongelmiin. Siksi kyseessä ei ole deus ex machina.

Hulluna Saraan-elokuvan Reagan-kummitus tulee apuun ja nostaa surkimus-sankarin totaalisesta suosta olemalla.. kummitus, joka antaa itsetuntoa vahvistavat neuvot. Tarina on siis ajettu umpikujaan, jossa ainoa apu on.. ystävällinen kummitus. Ei kirjaimellisesti juonellinen umpikuja mutta hahmon luonteen tietäen umpikuja. Deus ex machina, ihan hauska toki.

miks pitäis olla niin kummitukseton ? maaginen realismi on suomessa hallituksen harteilla ; )

Onkohan tuo Hulluna Saraan kummitus-Reagan samantapainen haamu kuin Elvis elokuvassa True Romance? Loppuhan Hulluna Saraan samalla tavalla?