Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Suomalaiset elokuvajulisteet – nyt voi äänestää

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 11.1.2012 11:31

Olen valitellut blogissani monien muiden asioiden lisäksi siitä, että suomalaiset elokuvajulisteet ovat kauhean tylsiä. Tuottajat ja levitysyhtiöt haluavat pelata varman päälle, eli tehdään pliisua ja kovasti samannäköistä. Mitä vähemmän erottuvaa, sen parempi.

Nyt jokainen netinkäyttäjä voi ottaa kantaa asiaan.

Suomileffa.fi -sivustolla voi äänestää viime vuoden parasta suomalaisen elokuvan julistetta. (Suomileffa.fi on Suomen elokuvatuottajien keskusliiton saitti suomalaisesta elokuvasta yleisesti.) ”Palkitsemalla vuoden parhaan kotimaisen leffajulisteen Suomileffa.fi haluaa kiinnittää huomiota elokuvajulisteisiin ja lisätä niiden arvostusta osana elokuvan markkinointia”, kilpailusta kerrotaan.

Omaa kantaani en (vielä) paljasta, sillä kuulun ammattilaisraatiin, joka myös valitsee suosikkinsa. Joukossa on muutamia oikein nättejä ja itse elokuvaa tukevia, mutta onhan julisteitakin todella monta.

Tulokset julkistetaan Jussi-gaalassa 29.1., tosin ei sen televisioinnissa. Jusseihin ei tämä kisa mitenkään muuten liity.

Äänensä voi antaa vaikka Missä kuljimme kerran -julisteelle, jos on tykästynyt Australian julisteeseen. Vitsi vitsi.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Onko Roskisprinssin ja Varaston julisteilla samat suunnittelijat? Jos on niin rahat takaisin ideoiden kloonaamisesta ja paheksuntaa päälle. Ja jos ei ole niin hyi hyi. Varastaminen on sallittua, kunhan ei jää kiinni.

Pussikaljaelokuvan juliste taitaa olla paras. Moni muukin on ok, kuten esimerkiksi tyylikäs Hella W. Heikkoja julisteita olivat mielestäni Hyvä poika, Törhösen Varekset, Kotirauha, Likainen pommi, Elokuu ja Maaginen kristalli.

Mielestäni Elokuun juliste on varsin tyylikäs, yksi kaunis kuva ja sen päällä yksinkertainen typografia. Hyvän pojan, Vareksien ja Likaisen pommin sekavuudelle hieno vastapaino.

Elokuun kuva on nätti, mutta julisteena se on todella kliseinen. Toisaalta, ehkä se vetoaakin kohdeyleisöön johon en kuulu.

Siru_S kirjoitti:
”Le Havrella on kansainvälisiä markkinoita varten näköjään juliste joka on minusta parempi kuin kilpailuehdokas:
http://sacvs.files.wordpress.com/2011/10/lehavre_mpotw. jpg”

Samaa mieltä tuosta. Myös tämä http://www.movieposterdb.com/posters/11_07/2011/1508675/l_1508675_615ab715.jpg on mielestäni hienompi kuin tuo suomalainen versio. Äänestin silti sitä, jo pelkästään värien takia. Toisaalta pidin myös Matka Edeniin -julisteen sommitelmasta. Sen nähtyäni piti mennä katsomaan elokuvan traileri, eli juliste toimi.

Miksi suurin osa noista näyttää viiden minuutin Photoshop-hommalta? (tai no, InDesign) Varekset etunenässä. ”Hienoin” on epäilemättä tuo Veljekset-juliste. Käsittämätön räpellys.

Sam: ”Miksi suurin osa noista näyttää viiden minuutin Photoshop-hommalta? (tai no, InDesign) Varekset etunenässä. ”Hienoin” on epäilemättä tuo Veljekset-juliste. Käsittämätön räpellys.”

Samaa mieltä, joskin ehkä puoli tuntia on mennyt itse grafiikkaan ja pari viikkoa neuvottelemista tuottajan tai levittäjän kanssa.