Suomalaisen elokuvan ihmeellinen viikonloppu

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tällaisia asioita olisi ollut lähes mahdoton kuvitella muutama vuosi sitten.

Yhtenä toukokuisena viikonloppuna suomalainen esikoiselokuva voitti Cannesissa Un certain regard -sarjan pääpalkinnon. Samana viikonloppuna suomalais-amerikkalainen tuotanto oli Yhdysvaltojen katsotuin elokuva.

Toinen elokuvista on auteur-käsityötä, toinen aivan erilaiseen osaamiseen nojaava tuote. Kummallakin saavutuksella on erilaiset seurauksensa.

Angry Birds -elokuvan Pohjois-Amerikan avaustulos varmisti Rovion bisnessuunnitelman onnistumisen. Elokuva tulee nousemaan omilleen. Mitä todennäköisemmin sille tehdään myös jatko-osa, enkä missään tapauksessa usko, että Rovion animaatiopuolella laskettaisiin tulevaisuutta vain vihaisten lintujen varaan.

Läpimurto voi hyvin johtaa siihen, että Rovio tekee animaatioelokuvaa jatkossa myös Espoossa. Angry Birds -elokuvaan oli Suomessa animoitu vain yksi jakso, mutta osaamista on. Hollywood-tason tuotantoon vaadittava volyymi on vain niin suurta, että tuotantolinjaa pitäisi kasvattaa, jotta työ onnistuisi Suomessa. Tuskin on niinkään, että Rovio haluaisi aina käyttää animoinnissa alihankkijaa.