Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Suomalaisen elokuvan ihmeellinen viikonloppu

Blogit Kuvien takaa 24.5.2016 08:49
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tällaisia asioita olisi ollut lähes mahdoton kuvitella muutama vuosi sitten.

Yhtenä toukokuisena viikonloppuna suomalainen esikoiselokuva voitti Cannesissa Un certain regard -sarjan pääpalkinnon. Samana viikonloppuna suomalais-amerikkalainen tuotanto oli Yhdysvaltojen katsotuin elokuva.

Toinen elokuvista on auteur-käsityötä, toinen aivan erilaiseen osaamiseen nojaava tuote. Kummallakin saavutuksella on erilaiset seurauksensa.

Angry Birds -elokuvan Pohjois-Amerikan avaustulos varmisti Rovion bisnessuunnitelman onnistumisen. Elokuva tulee nousemaan omilleen. Mitä todennäköisemmin sille tehdään myös jatko-osa, enkä missään tapauksessa usko, että Rovion animaatiopuolella laskettaisiin tulevaisuutta vain vihaisten lintujen varaan.

Läpimurto voi hyvin johtaa siihen, että Rovio tekee animaatioelokuvaa jatkossa myös Espoossa. Angry Birds -elokuvaan oli Suomessa animoitu vain yksi jakso, mutta osaamista on. Hollywood-tason tuotantoon vaadittava volyymi on vain niin suurta, että tuotantolinjaa pitäisi kasvattaa, jotta työ onnistuisi Suomessa. Tuskin on niinkään, että Rovio haluaisi aina käyttää animoinnissa alihankkijaa.