Suomalainen kulttiohjaaja Teuvo Tulio Lontoossa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Teuvo Tulion syntymästä on pian sata vuotta. Hiljalleen Tulion elokuvat – joista arvostetuimmat tehtiin jo yli 60 vuotta sitten – keräävät mainetta maailmalla.

Lontoossa ICA:ssa nähdään ennen joulua vahva katselmus: Unelma karjamajalla, Laulu tulipunaisesta kukasta, Rakkauden risti ja Sellaisena kuin sinä minut halusit. Ne ovat Tulion (1915-2000) yleensä tärkeimpinä pidettyjä elokuvia.

Olen varma, että näistä näytöksistä kävelee ulos uteliaita uusia Tulio-faneja. Ehkä he joskus päätyvät ihmettelemään tolkutonta ja lumoavaa Sensuelaakin.

Keskustelin marraskuussa ruotsalaisen kriitikon Jan Lumholdtin kanssa Tuliosta. Elokuvia dvd:llä käsiinsä saanut Lumholdt oli ällistynyt näkemästään. ”Nämä ovat aivan ainutlaatuisia”, hän kiteytti.

Tulion maailmassa kohtaavat melodraama, camp ja kuvien merkillinen alkuvoima. Jos jotain vertailukohteita pitää miettiä, niin ICAn sarjaan tästä syystä lisätyt Mies vailla menneisyyttä, Guy Maddinin outo The Saddest Music in the World ja George Cukorin melodraamaklassikko Naiset ovat hyvä alku.

Lumholdt löysi Tulion kaltaista ilmaisua ennen kaikkea mykältä kaudelta. Niin tai näin, hän innostui tilaamaan kaikki saatavilla olevat Tulio-dvd:t.

Tulion pääsystä Lontoon nykytaideinstituuttiin voidaan kiittää digitekniikkaa. Esityskopiot on tehty EU-tuella Europe’s Finest -kokoelmaan. Muuten ei Tuliota olisi todennäköisesti Lontoossakaan nähty. On digista iloa siis klassikkoentusiasteillekin.