Suomalainen elokuva noteerattiin amerikkalaislehdessä

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Suomalaisen elokuvan odotettu nousu kansainvälisille kentille ei ole enää pelkkää puhetta.

Amerikkalaisen Film Comment-lehden viimeisimmässä (May/June) numerossa mainitaan suomalainen elokuva peräti neljä kertaa.

Aki Kaurismäen vastikään kuvatusta ja ensi keväälle ensi-iltaan kaavaillusta Le Havresta on yhden palstan uutinen, jonka olemassaolo ei sinänsä olisi uutinen, koska Akihan kyllä kiinnostaa myös mualimalla.

Uutispalstoilla mainitaan myös 3D-Muumi – ja se on ihan oikein määritelty suomalaiseen lastenkirjaan perustuvaksi.

Sitten paukkuu: kriitikko Olaf Möller kirjoittaa Berliinin elokuvajuhlien katsauksessaan kiittävästi Anastasia Lapsuin ja Markku Lehmuskallion tundraelokuvasta Sukunsa viimeinen, sekä nostaa Jörn Donnerin (Berliinissä vain market-näytöksissä esitetyn) Kuulustelun omalla top-listallaan kyseisen festarin kymmenenneksi parhaaksi elokuvaksi.

Film Comment on tätä nykyä kai Yhdysvaltojen merkittävin elokuvalehti, kun Premiere lopetti. FC:tä julkaisee Film Society of Lincoln Center.

Jos Kaurismäkeä ei lasketa, aiemmin on saattanut mennä hyvinkin neljä vuotta putkeen, ettei Film Commentissa mainita yhtään suomalaista elokuvaa.

(Sarkasmia on vain otsikossa. Tuo neljä mainintaa oli aika paljon, sillä Ruotsi ja Tanska ylettyivät kumpikin samaan lukuun. Tai olisivat jääneet siihen, ellei kirja-arvioissa olisi Jack Stevensonin skandipornohistoriikki Scandinavian Blue [siitä kiinnostuneille tässä arvio toisaalta] – ja sen yhteydessä mm. seitsemän ruotsalaista leffanimikemainintaa. Minkä sille voi, että maat joilla on pitkä kulttuurimenneisyys painivat aina eri sarjassa.)