Striimaus jyräsi elokuvateatterien tontille – nyt tapahtuu seismisiä muutoksia

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Toissa ja viime viikolla kuultiin kaksi suurta uutista, jotka aivan kiistatta vavisuttavat valkokankaan totuttua asemaa. Taustalla on tietenkin koronapandemia, mutta myös pitkäaikainen suoratoistopalvelujen kasvu sekä (etenkin) niiden liiketoimintamalli, jossa tuote myydään suoraan kuluttajalle.

Ensin maailman suurin elokuvateatteriketju AMC ja perinteinen Hollywood-studio Universal kertoivat sopimuksestaan, joka on suuri muutos vakiintuneeseen ikkuna-ajatteluun. Ikkunalla tarkoitetaan aikaa, jonka elokuva on tietyssä jakelukanavassa yksinoikeudella.

AMC suostuu ottamaan (Yhdysvalloissa) valkokankailleen Universalin elokuvia, jotka ovat samaan aikaan myös suoratoistojakelussa, eli vuokrattavissa kotikatseluun netistä. Aiemmin ikkuna oli kolmisen kuukautta (ja se oli jo lyhentynyt videoajan kuudesta kuukaudesta), nyt enää 17 päivää. AMC saa kuitenkin Universalilta provision kyseisten elokuvien suoratoistotuloista.

Koskeeko tämä pian Suomea? Tuskin vielä vuosiin. Arvoketju on aika pitkälti erilainen ja elokuvateatterialalla on mennyt todella pitkään hyvin. Toistaiseksi järjestely on voimassa ainoastaan Yhdysvalloissa, ei muualla. Finnkinollakin emokonsernin päätöksestä kuultiin tiedotteesta.

Erittäin olennainen ja monista uutisista unohtunut seikka on kuitenkin se, ettei Universal ole yhdenkään Hollywood-asiantuntijan mukaan laittamassa suurimpia blockbuster-luokan elokuviaan kuten Fast & Furiouseja ja Jurassic -franchisen leffoja tähän järjestelyyn. Niillä tehdään edelleen mukavasti fyrkkaa valkokankailta, eikä rahaa jää pöydälle, vaikka striimauksen aika onkin vasta myöhemmin. Korona-aikana toki niidenkin suhteen voi tulla joku poikkeus. Siis toisin sanoen: saattaa hyvin olla, että AMC-Universal -liitto koskee etenkin sellaisia vähän pienempien odotusten elokuvia, joista monet olisivat joka tapauksessa jääneet Suomessa striimauslevityksen varaan, ilman teatterikierrosta. Periaatetasolla asia on suuri, mutta ehkei uutinen olekaan käytännössä niin mullistava kuin ensin ajateltiin.