Stone's War katosi tutkalta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Berliinin festivaalien varsinainen rahamylly on oheistapahtuma European Film Market, jossa tuottajat esittelevät elokuvahankkeitaan ja levittäjät ostavat tekeillä olevia sekä valmiita elokuvia. Se on syy siihen, miksi monet suomalaistuottajat ja ohjaajat saapuvat festareille.

EFM:ssä on kaupan monia suomalaiselokuvia. Mutta Stone’s Waria ei ole esillä vieläkään.

Stone’s War on se Liettuassa kuvattu sota- ja kauhugenrejä sekoittava fantasiaelokuva, jonka ohjaaja on suomalainen Marko Mäkilaakso ja jossa on suomalaisnäyttelijöitä Mikko Leppilammesta Antti Reiniin. Budjetti on neljä miljoonaa euroa, eli kolmen tavallisen suomalaiselokuvan verran, mutta tuotanto on amerikkalais-italialais-liettualainen, eli suomalaisrahaa ei Stone’s Warissa ole kiinni. Teknisesti se ei ole suomalainen elokuva. Kieli on englanti.

Kesällä 2007 kuvatun elokuvan piti tulla ensi-iltaan viime vuonna, ensin elokuussa ja sitten loppuvuodesta, mutta sitä ei ole kuulunut. Eikä ihan heti tule kuulumaankaan.

Stone’s Warin pohjoismaisen levitysyhtiön, elokuvan jo tekovaiheessa ostaneen tanskalaisen Scanboxin Suomen-toimistolla ei tiedetä, missä on vika, mutta Scanbox ei ole saanut valmista elokuvaa haltuunsa.

Eikä ilmeisesti kukaan muukaan maailmassa. Sekin on arvoitus, onko Stone’s War saatu täysin valmiiksi. Jälkitöitä tehtiin viime keväänä Paramountilla Los Angelesissa ja Cinecittalla Italiassa.

Scanboxin Juha Ruokolahti kertoo, että elokuvasta odotetaan yhä filmikopiota ja että levitysaikataulujen osalta se on pending-tilassa – suomeksi sanottuna ensi-illan ajankohta on heillekin arvoitus.

Ruokolahti sanoo, että kopion pitäisi tulla liettualaistuottaja Ramunas Skikasilta. Hänen mukaansa Skikas on lupaillut kopiota ja sanonut, että kaikki on hyvin. Mitään ei kuitenkaan kuulu.

Tuleeko
oikeusjuttu?

Koska tällainen on kerta kaikkiaan epätavallista, kysyin Ruokolahdelta, eikö käsillä ole kohta oikeusjuttu. Sitä Ruokolahti ei osannut sanoa. Scanbox tyytyy odottamaan, kuului vastaus.

Myös Stone’s Warin levitysoikeuksia kansainvälisesti myyvästä amerikkalaisesta Little Film Companysta kerrotaan, ettei valmista elokuvaa ole vielä saatu. Berliinin EFM:ssä elokuva on heidän listoillaan, mutta sen valmistumiseen liittyviä yksityiskohtia ei toimittajalle heru.

Otin yhteyttä elokuvan amerikkalaiseen tuottajaan Barr P. Potteriin. Hänkin pyysi kääntymään kaikissa kysymyksissä Skikasin puoleen.

Skikas ei vastaa sähköposteihin eikä soittopyyntöihin.

37-vuotias Skikas on johtanut Lithuanian Film Studiosia siitä asti, kun ne yksityistettiin neljä vuotta sitten. Studioilla on kuvattu muun muassa tuoretta Daniel Craig -sotaelokuvaa Uhma sekä pian dvd:nä ilmestyvä Transsiberian, jossa näyttelevät Ben Kingsley ja Woody Harrelson. Skikas on siinäkin merkitty yhdeksi tuottajista.

Tapasin Skikasin lyhyesti, kun vierailin Stone’s Warin kuvauksissa kesällä 2007. Illalla me toimittajat tyhjensimme scanboxilaisten kanssa useankin hotellihuoneen minibaarit. Maksumieheksi taisi jäädä Skikas.

”Kuin kehässä
Muhammad Alin kanssa”

Ohjaaja Marko Mäkilaaksokin sanoo olevansa tilanteesta surullinen, mutta ei voi mennä yksityiskohtiin Skikasiin liittyvissä asioissa.

Mäkilaaksoa alkaa käydä sääliksi – Stone’s War on ollut ongelmallinen jo monessa vaiheessa, kuten aiemmin blogissani kerroin.

”Tämän elokuvan tekeminen on kuin olisi kehässä Muhammad Alin kanssa. Jokainen isku tuntuu järkyttävän pahalta ja toivoisi nopeaa tyrmäystä, mutta edelleen olemme pystyssä, vaikka takana on 11 kovaa erää”, Mäkilaakso kirjoitti viestissään.

”Tällä hetkellä voin vain keskittyä uusien projektien tekoon ja odottaa sitä loistavaa hetkeä kun SW pamahtaa valkokankaalle ympäri maailmaa! Toivon myös että yleisö Suomessa ottaisi elokuvan avoimin mielen vastaan ilman ennakkoasennetta viivästymisen takia.”

Mäkilaakso jatkaa fantasiateemojen parissa. Elokuvahanke Night of the Witch sai loppuvuodesta Elokuvasäätiöltä kehittämistukea. Siinäkin mennään juonilauseen mukaan anglosaksisissa kauhutunnelmissa: ”Nuori noitatieteen opettaja, professori John Ward, saapuu kotikaupunkiinsa Salemiin pitämään luentoa ja joutuu kohtaamaan menneisyytensä kun noita palaa kaupunkiin.”

Tsemppiä Mäkilaaksolle. Sympaattinen ja tarmokas elokuvantekijä on saanut kestää paljon.

Ja jos homma siitä on kiinni, Skikas voi lähettää minibar-laskun allekirjoittaneelle ihan korkojen kera.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä