Stieg Larsson kohtaa David Fincherin: jouluksi tulossa "pahan mielen elokuva"

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Miehet jotka vihaavat naisia -romaanin toinen, amerikkalainen filmatisointi saa ensi-iltansa useimmissa länsimaissa juuri joulun alla. Traileri mainostaa sitä ”joulun pahan mielen elokuvaksi”.

Lähinnä pinnallisesti kiusoitteleva, tahallaan ärsyttävän ripeäksi leikattu teaser-traileri on tämän linkin takana.

Näyttää siltä, että David Fincher on lähestynyt Stieg Larssonin aihetta niin kuin pitääkin: kunnon pulp-tarinana. Kirjan juonihan on erittäin kreisi, kaikessa mukaansatempaavuudessaankin.

Tutuilta miljööt kuitenkin näyttävät, ja jotenkin tunsin, että tämä voisi olla vielä Niels Arden Oplevin toissavuotista elokuvaa (vertailun vuoksi sen amerikkalainen traileri) uskollisempi kirjan mukavasti ylilyövälle tunnelmalle.

Trailerista ei voi päätellä, millainen on Rooney Maran tulkinta Lisbeth Salanderista, eikä Daniel Craigin näköinen Mikael Blomqvistkaan esittäydy vielä kunnolla.

Toisaalta en ainakaan itse koe elokuvaa uudelleenfilmatisoinniksi. Se on eri teos.

Jännittävä yksityiskohta on se, että Fincher kuvasi Ruotsissa, vaikka elokuva on englanninkielinen ja näyttelijät lähinnä brittejä ja pohjoisamerikkalaisia. Kenties ohjaajan ulkopuolisuus saa hänet näkemään ja näyttämään kansankodin kulissit väkevämmällä tavalla – Oplevhan oli tanskalainen, muttei kuitenkaan kovin kaukaa Ruotsista.

Odotan mielenkiinnolla. Ruotsalainen elokuva samasta kirjasta oli toki hyvä, mutta en näe syytä, miksei erittäin taitava Fincher onnistuisi vielä paremmin.