Stieg Larsson-elokuvat: filmatisointeja vai telkkarikamaa?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Maaliskuussa kerrottiin, että Stieg Larssonin romaaneihin perustuvat Tyttö joka leikki tulella ja Pilvilinna joka romahti tulevat sittenkin elokuvateattereihin. Onko se hyvä uutinen?

Larssonin dekkareista oli muhinut riita. Meillä jo levitykseen ehtinyt ja pitkälti yli 50 000 katsojaa saanut Miehet jotka vihaavat naisia tehtiin ihan leffateattereita varten, huolella ja isolla rahalla. Se on kunnon elokuva – suosittelen lajityypin eli tuhdimpien skandidekkarien ystäville oikein lämpimästi.

Varhaisen, ennen Larssonin suursuosiota tehdyn sopimuksen perusteella trilogian kahdesta muusta romaanista piti tulla vain television minisarjat.

Maaliskuun uutinen paljasti, että Daniel Alfredsonin ohjaamat kakkos- ja kolmoselokuvat tulevat nekin, sittenkin, leffateattereihin.

Kuulostaa epämääräiseltä. Alfredson ilmeisesti ohjasi nämä teokset jo ennen uutisen julkistamista. Tiesikö hän, mitä tuleman pitää? Tekikö hän televisiosarjaa vai elokuvaa? Kumpaan filmatisoinnit budjetoitiin, millä laitteistolla ne kuvattiin? Elokuva ja minisarja ovat ihan eri lajit.

Kun haastattelin Miehet jotka vihaavat naisia -ohjaaja Niels Arden Oplevia viime syksynä, puhui itsevarma tanskalainen siihen tyyliin, että näyttelijävalinnatkin olivat yksin hänen tekemiään, vaikka kaikki kolme romaania kuvattiin putkeen. Oplevin puheiden perusteella sain käsityksen, että tekeillä oli yksi elokuva ja sitten jotain telkkaria.

Siitä ei tule mitään, jos telkkarisarjasta leikataan ”elokuva”. Katsokaa vaikka ruotsalaisten Arn-”elokuvia”. Mitä sössöä, isosta budjetista huolimatta.