Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Steven Spielbergin ja Peter Jacksonin Tintti: näyttääkö Avatarilta?

suomenkuvalehti.admin
Blogit Kuvien takaa 6.12.2010 10:45

Ensimmäiset kuvat Tintti-elokuvista julkaistiin kuukausi sitten. Elokuvat toteutetaan kolmiulotteisina, näyteltyä kuvaa ja animaatiota yhdistävänä sekatekniikalla. Reaktiot ovat olleet vaihtelevia.

Kuvat julkaisi netissä ja lehdessä Empire.

Mitä pitäisi odottaa? Avatar tulee joillekin mieleen, siis etenkin na’vi-heimolaiset.

Niin minullekin – mutta vain noista pysähtyneistä kuvista. Itse lehdessä julkaistut, ehkä vähän elävämmät stillit (täällä kaksi) ovat lupaavampia.

Kun näyteltyjen tilanteiden mukaan luodaan 3D-animaatio, ehkä on parasta pysytellä etäällä oikeista ihmismuodoista, tai vaikutelmasta tulee liian outo. Sehän teki esimerkiksi Robert Zemeckiksen muutaman vuoden takaisesta Napapiirin pikajunasta melko sietämätöntä katseltavaa. Englannin kielessä on tuollaiselle vaikutelmalle hyvä sana, uncanny (”an instance where something can be familiar, yet foreign at the same time, often being uncomfortably strange”).

Tintillä menee paremmin, vaan ei voi mitään: silti ilme tuo mieleen konsolipelien 3D-kuvaston. Toivottavasti lopputulema on elävässä kuvassa vetreä.

Onko ihmisten digitaalinen mallintaminen muljahteleviksi muovimöhkäleiksi viihde-elokuvan tulevaisuus?

suomenkuvalehti.admin

Keskustelu

Uncanny on hyvä sana ja saksassa das Unheimliche, jota Sigmund Freud käytti kirjoittaessaan kauhusta. Tulee mieleen myös Jack Finneyn neljästi filmattu romaani The Body Snatchers, jossa avaruuden muukalaiset korvaavat meidät hengettömillä jäljitelmillä. Nuo ajatukset tulivat mieleen jo katsoessa ensimmäistä kokoillan fotorealistista digianimaatiota The Final Fantasy (2001)

Uncanny suomeksi lienee kammottava, joka on sanana yleiskäytössä etääntynyt tuosta uncannysta/unheimlichista tarkoittamaan jotain hirvittävän huonoa eikä niinkään enää jotain epätodellisen kaameaa/aavemaista.

Animaatiossa tuo liittyy kai etenkin silmiin, jotka on huonossa animaatiossa elottomia. Avatarissa silmiin oli kait saatu enemmän eloa kuin noissa vanhemmissa mainituissa animaatioissa.

Oliko Napapiirin pikajuna sietämätöntä katseltavaa?

Minusta alkujakso oli suorastaan komea, niin kuin moni muukin junamatkan varren tapahtuma. Eivät ihmishahmot luonnollisia tietenkään olleet, mutta pitääkö niiden olla?

Toinen juttu on se, kannattaako Tinttiin koskea lainkaan. Voiko lopputulokseen todella olla koskaan tyytyväinen?

Tintti on vaikuttanut niin moneen meistä niin perustavanlaatuisesti, että tietty pyhäinhäväistyksen haju on koko ajan ilmassa, vaikka leffaa tekeekin ”superkaksikko” ja vaikka siitä tulisikin viihdyttävä.

”Uncanny suomeksi lienee kammottava”

Tarkoittaa ihmeellistä, ällistyttävää, mystistä, selittämätöntä, ylimaallista tai yliluonnollista.

”Onko ihmisten digitaalinen mallintaminen muljahteleviksi muovimöhkäleiksi viihde-elokuvan tulevaisuus?”

No näitähän on tullut päättyneen vuosikymmenen aikana muutamia. Final Fantasysta se kai alkoi, ja Robert Zemeckis ei ilmeisesti enää edes tee mitään muuta. Ja kaupallinen menestys on ollut kaikissa parhaimmillaankin vain keskinkertainen. Avataria en laske mukaan, koska siinä oli myös oikeita ihmisiä ja ympäristöjä.

Tämän perusteella näyttäisi siis siltä, että suuri yleisö haluaa edelleen katsella oikeita ihmisiä eikä mitään virtuaalipökelöitä.

Mutta edelleenkin tekniikka on täysin sivuseikka. Tulevassa Tintti-elokuvassakin minua kiinnostaa ennen kaikkea se, miten elokuvantekijät käsittelevät kaikkien tuntemia henkilöitä ja tarinoita. Ja tämän sanottuani totean vain, että nuo kuvat näyttävät kamalilta. Mitä vikaa oikeiden näyttelijöiden käyttämisessä on?

Minusta Tintti-kuvat ovat oikein lupaavia. Sarjakuvan pitkän linjan fanit Spielberg ja Jackson toivottavasti saavat vangittua myös Hergèn teoksen hengen, se on tärkeintä. Osaamista ja lahjakkuutta tekijöillä on, joten eiköhän Tintti ole hyvissä käsissä. Kannattaa muuten lukea se Empiren juttu.

Uncanny valley on minusta kiinnostava idea, kun puhutaan animoiduista ihmishahmoista ja siitä, kuinka miellyttävää/epämiellyttävää niiden katsominen on:
http://en.wikipedia.org/wiki/Uncanny_valley

Tuohon liittyy tietysti myös se, että joskus on erityisen kiinnostavaa nimenomaan katsoa asioita, jotka ovat jollain tavalla inhottavia/vieraita/kauhistuttavia.