Steven Spielberg tekee taas sotaelokuvan: Pelastakaa sotamies Hevonen?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Steven Spielberg ohjaa historiallisen sotatarinan. Nyt taistellaan ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoissa. War Horsessa ainakin näkökulma on yllättävä: hevosen.

Perustana on Michael Morpurgon jo vuonna 1982 kirjoittama nuortenromaani. Sen kertoja Joey on Albert-pojan hevonen, joka päätyy Britannian jalkaväelle ja välillä vastapuolellekin.

Ero ei kuitenkaan katkaise hevosen ja pojan kiintymystä (kuinka spielbergiaanista). Koittaako Joeyn ja Albertin jälleennäkeminen, jne.

Ajankohtaiseksi romaanin on tehnyt brittiläinen teatteriesitys. War Horse on ollut jättimenestys Lontoossa. Näytelmä pyörii jo kohta neljättä vuotta täysille katsomoille.

Sen erityispiirre on ollut äärimmäisen kunnianhimoinen tekninen toteutus. Teatterin lavalla hevoset on toteutettu aidon kokoisina nukkeina, ihmishahmoina on näyttelijöitä. Spielberg käyttää nukkien sijaan oikeita hevosia ja tietysti CGI-erikoistehosteita.

Alati kiireisen Spielbergin elokuvaa ryhdytään kuvaamaan ja kiintoisaa on se, että pääosiin on kiinnitetty lähinnä ei-niin-valtavan-tunnettuja nimiä Brittien saarilta (David Thewlis, Emily Watson, Peter Mullan). Albertia esittää tulokas Jeremy Irvine. Taustatukena on näyttelijöitä muualta Euroopasta: Niel Arestrup (Profeetta) Ranskasta, jo Lukijassa nähty David Kross Saksasta ja monista tanskalaisista elokuvista, yleensä koomisista rooleista tuttu tukeva Nicolas Bro.

Spielbergillä on toki tekeillä myös Tintti-elokuvasarja. Hän ohjasi ensimmäisen osan, joka kuvattiin jo aikaa sitten – nyt käynnissä on tietokoneanimointi. Tintin ensi-ilta on vasta jouluna 2011, ja saattaa olla, että War Horse ehtii valkokankaille jo sitä aiemmin.

Ohjaajalla riittää kokemusta sota-aiheista. Hänen arvostetuimpia elokuviaan ovat Schindlerin lista ja Pelastakaa sotamies Ryan. Toinen maailmansota oli taustalla myös 1941:ssa ja Auringon valtakunnassa.

Eikä tieteistarinaa Maailmojen sota sekä Israelin ja palestiinalaisten salaisia sotia kuvaavaa Müncheniakaan sovi unohtaa.

Sikäli ihan ymmärrettävää, että piti löytää uusi tulokulma aiheeseen.