Steven Spielberg: tähtäimessä Oldboy

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Hyvin omaperäinen korealainen jännityselokuva Oldboy voitti Cannesissa vuonna 2004 Grand Prix -palkinnon. Park Chan-wookin elokuva kertoo miehestä, joka pääsee vapaaksi oltuaan selittämättömästi 15 vuotta eristyksissä, jonkun vangitsemana, ja yrittää ratkaista mistä oikein oli kyse. Sekä kostaa.

Oldboyn voima ei perustu vain ovelaan perusastelmaan, äkkivääriin juonenkäänteisiin, rajuun väkivaltaan tai omituiseen kohtaukseen, jossa syödään oikea elävä mustekala, vaan väkevään ja pahaenteiseen tunnelmaan, siis tiettyyn aasialaiseen arvaamattomuuteen, sekä hiottuun visuaalisuuteen. Pinta on merkittävä osa sisältöä.

Oldboy menestyi maailmalla kohtuullisen hyvin ja saatiin levitykseen Suomessakin. Jo heti Cannes-läpimurron jälkeen siitä kaavailtiin uusintaversiota Hollywoodissa. Ohjaajaehdokkaita tuli ja meni, joku käsikirjoituskin saatiin kai valmiiksi asti. Jossain vaiheessa pääosaan oli jo kiinnitetty se ilmeisin valinta, aina yrmeän ja masentuneen oloinen Nicolas Cage.

Sitten homma painui unohduksiin.

Nyt Variety kertoo, että Steven Spielberg aikoo tehdä Oldboyn Hollywood-version. Pääosaan halutaan Will Smith.

Will Smith – siis tuo mallikelpoisuuden perikuva? Pidän Smithin monista rooleista, mutta tämä kuulosti aluksi vitsiltä. Kas kun ei Tom Hanks, tai Haley Joel Osment.

On vaikea uskoa, että kymmenen viime vuoden aikana vain yhden lapsilta kielletyn elokuvan (München) tehnyt Spielberg haluaa tarttua kieroon, monien mielestä varmasti perverssiin Oldboyhin.

Ja on suorastaan mahdoton kuvitella puhtoista Smithiä näyttelemään Oldboyn päähenkilöä, jolle elokuvan lopussa paljastuu lievästi ilmaistuna järkyttäviä totuuksia. Ehkä nämä kipeimmät kulmat hiotaan amerikkalaisesta versiosta pois.

Mutta jos Smithin perheenisäimagosta otetaan kaikki irti, Spielbergin Oldboy voi olla todellista dynamiittia. Alkuperäisen Oldboyn nähneet varmasti ymmärtävät, mitä tarkoitan.

Riskejä on otettava, sen mr Smith toivottavasti räppärinä muistaa.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä