Spagettiwestern-euforiaa: Sergio Leonen oikea käsi Sergio Donati Helsingissä

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tänään Suomeen saapuu vuoden ehkä tärkein kulttuurivieras. Sergio Donati, 78, käsikirjoitti kaimansa Leonen kanssa muun muassa Huuliharppukostajan, joka sivumennen sanoen taitaa olla paras elokuva.

Haastattelin Donatia puhelimitse eilen (STT:lle), kun hän vielä oli kotonaan Roomassa, jossa lämpötila oli yli 35 astetta. Veteraani oli iloinen, että pääsee viileämpään Helsinkiin.

Kuten Italian railakkaassa elokuvateollisuudessa usein kävi, hän ei aina saanut nimeään elokuviin, joita teki – siksi esimerkiksi Donatin filmografia IMDb:ssä on vajaa ja osin virheellinen.

”Me teimme Italiassa 1950-1970-luvuilla kaikenlaisia elokuvia, jotka olivat periaatteessa imitaatioita amerikkalaisista: kauhua, westernejä, poliisielokuvaa. Mutta osa niistä oli aika hyviä”, Donati muisteli.

Tunnetuimpia noista ovat nyt tietenkin Sergio Leonen lännenelokuvat, jotka tekivät Clint Eastwoodista tähden. Helsingin Bio Rexissä esitetään koko seitsemäntuntinen ”dollaritrilogia” yhteen putkeen huomenna perjantai-iltana, kun on Taiteiden yö. Donati esittelee ne ja kertoo vielä lauantaina Orionissa, kuinka elokuvahistoriaa tehtiin Almeriassa.

Olen aiemminkin kirjoittanut spagettiwesternien monimuotoisuudesta ja asiahan on nyt erityisen ajankohtainen Quentin Tarantinon seuraavan elokuvan vuoksi. Dollari-ilta on vain osa Kavan syksyn mieltäkiihottavaa Vain muutaman Sergion tähden -esityssarjaa.

Leonet kannattaa luonnollisesti katsoa kankaalta, vaikka ne ovat jo tuttuja. Mutta sarjassa on niitä muitakin harvinaisia helmiä. Ja millaisia!

Donatin kirjoittama ja Sergio Solliman ohjaama Luodin laki on tasoltaan kaikin puolin aivan Leonen elokuvien rinnalla ja sitä on yleensä hyvin vaikea päästä näkemään, koska kunnon dvd-julkaisua ei vieläkään ole. Pääosissa ovat Lee van Cleef ja Tomas Milian. Sergio Corbuccin mestariteokset Companeros ja Suuri hiljaisuus iskevät kuin salamat.

Eivätkö corbuccit ja sollimat soita kelloja? Usko pois: tässä sarjassa esitetään parhaita elokuvia, joista et ollut vielä kuullut.