Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Sotaseikkailusta tuli ikuisuusprojekti

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 16.9.2008 09:00

Harvoinpa millään elokuvalla on niin sekava kehittely- ja tuotantohistoria kuin Stone’s Warilla.

Kerroin Cannesin festareilta toukokuussa blogissani, että Marko Mäkilaakson ohjaama, kansainvälisesti tuotettu fantasiakauhusotakomedia oli tekijöiden mukaan vihdoin valmis. Käänteitä oli riittänyt, mutta ohjaajaa ei huolettanut: nyt kaikki oli jees.

Tuolloin Suomen ensi-iltaa lupailtiin elokuun puoliväliin. Sitä oli siirretty jo pariin otteeseen – alun perin Stone’s Warin piti tulla kankaalle helmikuussa.

Ei nähty Stone’s Waria elokuussakaan. Ensi-ilta siirtyi alustavasti lokakuulle. Nyt levittäjä Scanbox, jonka Tanskan pääkonttori laittoi tuhdisti rahaa elokuvan tuotantoon, on ilmoittanut ensi-illaksi 19.12.

Toivottavasti siinä pysytään. Syitä viivytyksille ei ole kerrottu. Suomessa levittäjä ei ole vieläkään valmista elokuvaa nähnyt.

Tietysti tällainen sotku herättää epäilyksiä: mitä helvettiä siellä tapahtuu?

Myös toisen monikansallisesti tehdyn suomalaiselokuvan, Muukalaisen ensi-ilta on lykkääntynyt. Venetsian elokuvajuhlilla pari viikkoa sitten maailmanensi-iltansa saanut (odottelemme vielä kansainvälisten elokuvalehtien arvioita) J.-P. Valkeapään esikoispitkä tulee Suomessa levitykseen vasta ensi vuonna, ei 30.10., kuten oli tarkoitus. Ehkä tälle syyskaudelle sattunut peräti 11 suomalaisen ensi-illan suma oli liian paha paikka herkälle ja pienimuotoiselle draamalle.

Stone’s Warin liettualaiset kotisivut
Stone’s Warin tukkoinen MySpace-sivu

Kaikki Kuvien takaa -blogin kirjoitukset löydät täältä

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

”odottelemme vielä kansainvälisten elokuvalehtien arvioita”

Linkit kansallisen lehdistömme arvioihin tai kommenteihin kelpaisivat hyvin, mutta niitäkään ei taida olla.

Mikkop: Venetsian elokuvajuhlille ei mennyt tietääkseni yhtään suomalaista toimittajaa (che peccato!), eikä Muukalaista ole näytetty Suomen lehdistölle – siksi uskon, että ulkomaalaiset ehtivät kertoa näkemyksiään ensin.

Nyt tuli kirjoitettua palturia, sillä Venetsiassa oli kuulemma Suomesta toimittajat Seiskasta/Ohosta sekä Hufvudstadbladetista.

Lyhyt kommentti löytyy The Auteur’s Notebook -elokuvablogista (http://notebook.theauteurs.com/?p=251). ”…the contemplative, near-silent Finnish tale The Visitor (Muukalainen), with its stately widescreen photography. The latter film, about a mute boy whose father is in prison and whose farmer mother has taken in a mysterious visitor, is a subjective film through and through, because the entire world it creates is very close to the experience of the 10-year-old child. An undefined time frame – sometime during the first half of the last century by the looks of it – helps the film to acquire an allegorical quality, while the fact that almost no words are spoken since the boy is a mute, and there is no information on screen that he does not know, make the film an intriguing new addition to the coming-of-age genre. Director Jukka-Pekka Valkeapää is definitely one to watch.”