Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Sorrentinon loistava Il Divo nyt televisiossa

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 19.3.2010 09:11

Paras vuonna 2008 näkemäni uusi elokuva, Paolo Sorrentinon hurja ja hauska Giulio Andreotti -muotokuva Il Divo saa vihdoin Suomen ensi-iltansa.

Aiemmin Il Divo on nähty Suomessa vain parissa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin näytöksessä.

Elokuvalla ei ole mitään tekemistä samannimisen pop-oopperapoppoon kanssa.

Kehys on Italian sisäpolitiikka ja demokratian korruptio. Andreotti oli moninkertainen pääministeri, mutta joutui uransa loppuvaiheessa pinteeseen mafiakytköksien takia. Kyllä, Il Divo on siiis myös mafiatarina, kuten siitä toissa vuonna tähän blogiin Cannesista kirjoitin. (Elokuva tuntui silloin ehkä hieman liian sisäänpäinkääntyvältä, mutta taisin vain olla ylikriittinen, kuten niin usein festivaalien paineessa ja väsymyksessä.)

Il Divo on kiistatta elokuvanystävien elokuva, ei valtavirtaa ainakaan Italian ulkopuolella. Tylsäksi Sorrentinon tyyliä ei kai kukaan voisi vilpittä väittää. Jos tärppimäisiä vertauskohtia halutaan, siinä on makuja Felliniltä, Scorseselta, joidenkin mielestä Tarantinoltakin, mutta ote on varma ja oma. Välillä rytmi on kuin toimintaelokuvasta. Amerikkalainen traileri on mainio, vaikka se luo ehkä vähän harhaanjohtavan kuvan jatkuvasta luukutuksesta.

Tässä YouTubesta yksi tämän elokuvan ja koko viime vuosikymmenen parhaista jaksoista: Andreotti viettää iltaa ja käy kirkossa.

Elokuvassa vitsaillaan siitä, miksi Andreotti puhuu kirkossa papille eikä jumalalle. No tietysti siksi, että pappi äänestää ja jumala ei.

Pelissä on tosielämän hahmoja, polittisia ja yhteiskunnallisia faktoja sekä satiiria, mutta myös musiikkivideomaista leikittelyä ja jopa eräänlaista rakkausromantiikkaakin – ainakin minusta hienoimpia kohtauksia on Andreottin ja hänen vaimonsa koti-ilta Renato Zeroa kuunnellen. Tähän ei toinen taannoinen vihatun vallanpitäjän puolisympaattinen muotokuva, Oliver Stonen maltillisesti vinoileva W.yltänyt (vaikka pidin siitäkin).

Paolo Sorrentinosta tulee todennäköisesti seuraavilla elokuvillaan yksi maailman tunnustetuista kärkiohjaajista. (Minusta hän on sitä jo nyt.) Hänen piti tehdä englanninkielinen debyyttinsä Sean Pennin kanssa, mutta nyt hankkeesta ei ole kuulunut kuukausiin.

Hauskaa, että sekä Il Divo että OSS 117 Kairossa, aivan erilainen mutta yhtä lailla moderni pop-elokuva aikuiseen makuun ovat molemmat FST5:n hankintoja. Suomen paras televisiokanava elokuvahulluille?

Il Divo – Giulio Andreottin merkillinen elämä FST5-kanavalla lauantaina 20.3. kello 21.30

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Jos Il Divo on jo nähtynä, niin mitä muita Sorrentinon elokuvia kannattaa ensisijaisesti katsastaa?

Il Divo on kieltämättä erinomainen elokuva, mutta siitä kaiken irti saaminen vaatii melkoista tietämystä Italian sisäpolitiikasta Andreottin aikana. Ainakin itse tipuin kärryiltä melko nopeasti, koska en tuntenut henkilöitä juuri lainkaan ennalta, eikä Italian meiningit tuohon aikaan ole tuttuja. Ennen FST:n esitystä kannattaakin kerrata Italian menneisyyttä hieman, että elokuvasta saisi kaiken irti.

Onko muuten mitään tietoa mahdollisesta dvd-julkaisusta Suomessa?

mikkop: En ole nähnyt ohjaajan esikoista, mutta Consequences of Love on erinomainen draama ja visuaalisesti täysosuma. Se oli myös The Guardianin Peter Bradshaw’n kärkivalintoja koko viime vuosikymmenen elokuvista. Toni Servillon karisma tietenkin auttaa. Vastenmielisen rahanlainaaja-mammanpojan puuhista (ja italialaisesta korruption kulttuurista) kertova Family Friend on hyvä elokuva sekin, muttei lopulta kasvanut juuri tuhnuista maailmaansa suuremmaksi ainakaan omasta näkökulmastani. Päähenkilö on kieltämättä aikamoinen hahmo ja näky.

LauriO: Ilmeisesti elokuvan oikeuksia ei ole ostettu Suomeen muuten kuin televisioon. Ainakin tämä oli tilanne vielä muutama kuukausi sitten.

R&A:n parhaita viime syyskuussa. Loistava elokuva ja sopii etenkin Suomeen, meillä on poliitiikassa murhia lukuunottamatta ihan samat ”maan tavat”.

Mites se Andreotti sanookaan elokuvassa, että totuutta nyt ei sentään voida tuoda ilmi, sillä se olisi maailmanloppu, ja poliitikoiden tehtävä on estää maailmanloppu.