Sorrentinon loistava Il Divo nyt televisiossa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Paras vuonna 2008 näkemäni uusi elokuva, Paolo Sorrentinon hurja ja hauska Giulio Andreotti -muotokuva Il Divo saa vihdoin Suomen ensi-iltansa.

Aiemmin Il Divo on nähty Suomessa vain parissa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin näytöksessä.

Elokuvalla ei ole mitään tekemistä samannimisen pop-oopperapoppoon kanssa.

Kehys on Italian sisäpolitiikka ja demokratian korruptio. Andreotti oli moninkertainen pääministeri, mutta joutui uransa loppuvaiheessa pinteeseen mafiakytköksien takia. Kyllä, Il Divo on siiis myös mafiatarina, kuten siitä toissa vuonna tähän blogiin Cannesista kirjoitin. (Elokuva tuntui silloin ehkä hieman liian sisäänpäinkääntyvältä, mutta taisin vain olla ylikriittinen, kuten niin usein festivaalien paineessa ja väsymyksessä.)

Il Divo on kiistatta elokuvanystävien elokuva, ei valtavirtaa ainakaan Italian ulkopuolella. Tylsäksi Sorrentinon tyyliä ei kai kukaan voisi vilpittä väittää. Jos tärppimäisiä vertauskohtia halutaan, siinä on makuja Felliniltä, Scorseselta, joidenkin mielestä Tarantinoltakin, mutta ote on varma ja oma. Välillä rytmi on kuin toimintaelokuvasta. Amerikkalainen traileri on mainio, vaikka se luo ehkä vähän harhaanjohtavan kuvan jatkuvasta luukutuksesta.

Tässä YouTubesta yksi tämän elokuvan ja koko viime vuosikymmenen parhaista jaksoista: Andreotti viettää iltaa ja käy kirkossa.

Elokuvassa vitsaillaan siitä, miksi Andreotti puhuu kirkossa papille eikä jumalalle. No tietysti siksi, että pappi äänestää ja jumala ei.

Pelissä on tosielämän hahmoja, polittisia ja yhteiskunnallisia faktoja sekä satiiria, mutta myös musiikkivideomaista leikittelyä ja jopa eräänlaista rakkausromantiikkaakin – ainakin minusta hienoimpia kohtauksia on Andreottin ja hänen vaimonsa koti-ilta Renato Zeroa kuunnellen. Tähän ei toinen taannoinen vihatun vallanpitäjän puolisympaattinen muotokuva, Oliver Stonen maltillisesti vinoileva W.yltänyt (vaikka pidin siitäkin).

Paolo Sorrentinosta tulee todennäköisesti seuraavilla elokuvillaan yksi maailman tunnustetuista kärkiohjaajista. (Minusta hän on sitä jo nyt.) Hänen piti tehdä englanninkielinen debyyttinsä Sean Pennin kanssa, mutta nyt hankkeesta ei ole kuulunut kuukausiin.

Hauskaa, että sekä Il Divo että OSS 117 Kairossa, aivan erilainen mutta yhtä lailla moderni pop-elokuva aikuiseen makuun ovat molemmat FST5:n hankintoja. Suomen paras televisiokanava elokuvahulluille?

Il Divo – Giulio Andreottin merkillinen elämä FST5-kanavalla lauantaina 20.3. kello 21.30