Skientologia lähikuvassa: Oscar-voittajan dokumenttielokuva on täynnä hurjia paljastuksia

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Docventuresin kauden kohudokumentti on helppo nimetä. Yle näyttää HBO:lle tuotetun Going Clearin vain puolisen vuotta sen maailmanensi-illan jälkeen.

Alex Gibneyn ohjaama Going Clear on, kuten Docventuresin sivuille jo kirjoitin, tyrmäävä selonteko skientologiasta. Valttina on asiallisuus silloinkin, kun esiteltävä asia on suoraan sanoen uskomatonta hulluutta.

Skientologiasta on tehnyt tietysti erityisen kiinnostavan sen asema Hollywoodissa. Kuuluisia skientologeja ovat ja ovat olleet Tom Cruise, John Travolta, Elisabeth Moss, Jenna Elfman ja Isaac Hayes. Dokumentissa avautuu skientologiasta eronnut käsikirjoittaja ja ohjaaja Paul Haggis.

Mukana on myös eräs Travoltan arkistohaastattelu, jossa hän kehuu skientologian kauniita tavoitteita: se pyrkii maailmaan, jossa ei ole rikollisuutta tai hulluutta. ”Onko mitään muuta uskontoa, jossa ilo on korkein konsepti”, Travolta kysyy.

Asia riippuu varmasti siitä, keneltä kysytään. Gibneyn yksi saavutus on kertoa nimenomaan syistä, jotka houkuttelevat skientologian pariin. Uskonnon käytännön keskeisin toiminta, ”auditoinnit” eli psykoterapiaa tai -analyysiä muistuttavat istunnot tarjoavat lohtua, mutta ovat myös mahdollisuus kontrolloida ihmisiä julmasti. Auditoinnit maksavat, eikä kyse ole pikkurahasta.