Scorsese, Von Trier ja uusi Taksikuski?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Berlinin elokuvajuhlien aikaan on lähtenyt liikkeelle huhu, että Lars von Trier värväisi Martin Scorsesen ohjaamaan uuden Taksikuski-elokuvan.

Kuvio menisi jotenkin niin, että Scorsese duunaisi klassikkonsa uusintaversion Trierin asettamien esteiden eli tekemisen keinoja ja tuloksen muotoa koskevien keinotekoisten rajoitusten varjossa. Hyvin kokeellista ja perinteitä rikkovaa leikittelyä siis.

Vähän tähän tapaan syntyi The Five Obstructions, jossa tanskalaisohjaaja Jörgen Leth teki omasta lyhytelokuvastaan uusia variaatioita paholaismaisen Trierin ikeessä.

Koko juttu näytti alun alkaen uutisankalta, mutta Helsingin Sanomatkin uutisoi sen – vaiheessa, jossa Tanskan puolen asianomaiset olivat jo kiistäneet koko huhun ammattilehti Screenissä. Huvittavinta on Hesarin otsikko ”Scorsesen Taksikuskille kaavaillaan jatkoa”, kun itse jutussa lukee, ettei jatkoa oikeastaan kaavailla.

Olisi tietty kiehtovaa, jos Scorsesella riittäisi aikaa von Trierin hiekkalaatikolle, mutta todella kaukaa haetulta moinen kuvio tuntuu. Miehet painivat tuotantoteknisestikin vähän eri sarjassa; Trierin seuraavan elokuvan budjetti on vähemmän kuin kahdestoistaosa Suljetun saaren kustannuksista.

Brittilehti Independentin jutussa on sentään enemmän tulkinnan varaa: jotain Scorsese ja alkuperäinen taksikuski Robert de Niro saattaisivat hautoa yhdessä.

Tai sitten ei.