Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Scorsese, Von Trier ja uusi Taksikuski?

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 17.2.2010 09:10

Berlinin elokuvajuhlien aikaan on lähtenyt liikkeelle huhu, että Lars von Trier värväisi Martin Scorsesen ohjaamaan uuden Taksikuski-elokuvan.

Kuvio menisi jotenkin niin, että Scorsese duunaisi klassikkonsa uusintaversion Trierin asettamien esteiden eli tekemisen keinoja ja tuloksen muotoa koskevien keinotekoisten rajoitusten varjossa. Hyvin kokeellista ja perinteitä rikkovaa leikittelyä siis.

Vähän tähän tapaan syntyi The Five Obstructions, jossa tanskalaisohjaaja Jörgen Leth teki omasta lyhytelokuvastaan uusia variaatioita paholaismaisen Trierin ikeessä.

Koko juttu näytti alun alkaen uutisankalta, mutta Helsingin Sanomatkin uutisoi sen – vaiheessa, jossa Tanskan puolen asianomaiset olivat jo kiistäneet koko huhun ammattilehti Screenissä. Huvittavinta on Hesarin otsikko ”Scorsesen Taksikuskille kaavaillaan jatkoa”, kun itse jutussa lukee, ettei jatkoa oikeastaan kaavailla.

Olisi tietty kiehtovaa, jos Scorsesella riittäisi aikaa von Trierin hiekkalaatikolle, mutta todella kaukaa haetulta moinen kuvio tuntuu. Miehet painivat tuotantoteknisestikin vähän eri sarjassa; Trierin seuraavan elokuvan budjetti on vähemmän kuin kahdestoistaosa Suljetun saaren kustannuksista.

Brittilehti Independentin jutussa on sentään enemmän tulkinnan varaa: jotain Scorsese ja alkuperäinen taksikuski Robert de Niro saattaisivat hautoa yhdessä.

Tai sitten ei.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Scorsesella ja De Nirolla on ainakin jonkinlaisella suunnitteluasteella joku palkkatappajaelokuva Irishman tai I Heard You Paint Houses tms. (http://theplaylist.blogspot.com/2010/02/martin-scorsese-says-silence-deniro-mob.html) nimeltään. Scorpparilla on kuitenkin myös läjä muita projekteja vireillä, joten ihme olisi jos Trierille löytyisi aikaa. Mutta kyllähän Scorsese taitaa Trieriä ihan arvossaan kuitenkin pitää kun valkkasi Breaking the Wavesin omalle top 10 listalleen 90-luvun elokuvista (http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20000226/COMMENTARY/41219001/1023).

¨http://theplaylist.blogspot.com/2010/02/martin-scorsese-says-silence-deniro-mob.html