Scorsese, Fincher, Soderbergh.. kuinka Netflixistä tuli elokuvantekijöiden ihmemaa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

David Fincher ohjaa seuraavan elokuvansa Netflixille. Hollywoodin arvostetuimpiin ohjaajiin kuuluva Fincher tunnetaan esimerkiksi elokuvista Seitsemän, Fight Club, Zodiac ja Gone Girl. Laatu ja kaupallinen menestys ovat yleensä käyneet Fincherin uralla käsi kädessä.

Tulevan elokuvan nimi on Mank, ja sen nimiroolissa Herman Mankiewiczia esittää Gary Oldman – joka voitti vuosi sitten parhaan miespääosan Oscarin.

Pari vuotta sitten uutinen – että Fincher ja tuore Oscar-voittaja työskentelevät nimenomaan Netflixille – olisi ollut suuri. Nyt se ei ole kovin yllättävä.

Enää ei ole lainkaan ihmeellistä, että Hollywoodin kärkiohjaaja tekee leffan, joka menee yksinoikeudella verkkopalveluun perinteisen valkokangaslevityksen sijaan. Maailman parhaat elokuvaohjaajat tekevät nyt suunnilleen kaikki vuorollaan Netflixille. Siitä on tullut uusi normaali.

Fincher teki Netflixiille jo kahta sarjaa, House of Cardsia ja Mindhuntersia, jonka odotettu toinen kausi tulee palveluun ensi kuussa. Yksittäinen elokuva on viihteen ekosysteemissä kovasti erilainen rakennelma kuin sarja, josta luodaan odotusarvoltaan iso juttu koko kauden ajaksi, ja jota viihdealustojen talouslogiikkaan kuuluen pyritään tekemään useita kausia. Sarjapestissään Fincher kävi tekemässä showrunnerien määrittelemää tilaustyötä, josta on helppo pestä kädet kun tehtävä on suoritettu.