Scarlett Johanssonin ja Disneyn palkkioriita on oire Hollywoodin murroksesta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Scarlett Johansson vie Disneyn oikeuteen sopimusrikkomuksesta. Kyse on Black Widow -elokuvasta ja Johanssonin palkkiosta.

Palkkioon kuului kiinteän osan päälle rojalteja myydyistä lipuista. Marvel-seikkailu Black Widow tuli heinäkuun alussa kuitenkin ensi-iltaan tavalla, jota ei sopimusta joskus kauan ennen pandemia-aikaa solmittaessa osattu ennakoida: se julkaistiin Disney+ -suoratoistopalvelussa (lisämaksulla) samaan aikaan kuin valkokankailla.

Black Widow’n valkokangasmenestys on jäänyt merkittävästi vähäisemmäksi kuin Marvel-elokuvilla ”normaaliaikaan”. Kyse ei ole ainoastaan tästä elokuvasta, vaan ylipäänsä elokuvateatterien kävijämäärät ovat koronan vuoksi olleet merkittävästi totuttua heikommat. On vaikea arvioida, kuinka paljon lipunmyyntiä vähensi mahdollisuus katsoa elokuva kotona. (Elokuvateatteriketjujen ja Yhdysvaltojen elokuvateatteriliiton mukaan se oli ratkaiseva tekijä.)

Johanssonin keissi on yksi virstanpylväs lisää vaikealla tiellä, jota Hollywood laahustaa kohti uutta normaalia. Samanlaisia kipuiluja liittyi Warnerin ratkaisuun julkaista kaikki vuoden 2021 isot elokuvansa Yhdysvalloissa pandemian vuoksi samanaikaisesti valkokankailla (jossa levityksen laajuus on alisteinen kunkin hetken rajoituksille) sekä HBO Max -suoratoistopalvelussaan. Jotkut Warnerin elokuvien tuottajat tulivat julkisuuteen samalla perusteella kuin Johansson: mites rojaltit sitten jaetaan? Asia saatiin sovittua.

On selvää, että Disney haluaa kehittää itselleen mahdollisimman tuottoisan julkaisustrategian. Tällä hetkellä sen kannattaa panostaa Disney+ -palvelunsa tilaajamäärän kasvuun. Black Widow’n striimausjulkaisun arvo valui kuitenkin näin ainoastaan Disneylle.