Saunan myynti lämpenee

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa

Bronson Club on uusi suomalainen tuotantoyhtiö, jolla on reipas ote elokuvantekemiseen. Heidän esikoisensa on 1500-luvulle sijoittuva Sauna, jossa kaksi kotiinpalaavaa sotilasta joutuu omituisten tapahtumien keskelle pakanamaalla.

Elokuvan ohjasi AJ Annila, ja se on parhaillaan leikkausvaiheessa. Kukaan ei oikein osaa sanoa, onko Sauna jännityselokuva, kauhua vai erikoinen psykologinen draama – ilmeisesti vähän kaikkea tätä.

Bronsonilaiset ovat päättäneet ryhtyä myymään Saunaa maailmalle itse, ja ihan tosissaan. Samalla haetaan rahoitusta Star Wreckin tekijöiden seuraavaan tieteiskomediaan Iron Sky.

Tällaista eivät suomalaiset ole aiemmin tehneet. Saunaa ja Iron Sky’ta mainostetaan näkyvästi alan ammattilehdissä Varietyssa ja Hollywood Reporterissa. Bronsonilaiset ovat myös vuokranneet ison huoneiston, jossa he esittelevät Saunaa ja järjestävät viitenä iltana kunnon cocktailtilaisuuden kansainvälisille ostajaehdokkaille ja miksei myös toimittajille. Kutsuja jaetaan runsaasti.

Tapasin eilen puolenyön aikoihin tiimin, joka oli jo kahdeksanhenkinen – vielä puuttui Annila, joka saapuu kaupunkiin tänään.

Tuottaja Jesse Fryckman kertoi kaiken sujuneen Cannesissa toistaiseksi oikein hyvin. Sauna on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa. Sitä on alusta alkaen tehty pitkälti ulkomaisten markkinoiden varaan laskien. Kauhuelementit, historiallinen kehys ja eksoottinen miljöö ovat kansainvälisesti kiinnostava yhdistelmä.

Fryckman esitteli viisiminuuttista ”mood reeliä”, joka antoi käsitystä elokuvan tunnelmista – se oli lupaava, omaperäinen ja pelottavakin, mutta en edelleenkään hahmota mikä voisi olla elokuvan genreluokitus. Sehän on tietysti myös hyvä asia.

Paikalla oli myös veteraanituottaja Tero Kaukomaa, joka oli pääjehu Annilan esikoisen, Jadesoturin takana. Hänen mukaansa tällainen myyntityyli sopii hyvin suomalaiselle elokuvalle – muuten niillä on riski jäädä isojen kansainvälisten myyntiagentuurien listoilla häntäpäähän.

Ensimmäinen kauppa oli jo tehty, vaikka bronsonlaisten putiikki (erittäin hyvällä paikalla pääkadulla) ei ollut vielä edes varsinaisesti avautunut. Ostajaehdokkaalle oli annettu puoleenyöhön asti aikaa joko hyväksyä tai hylätä tarjous. Varttia vaille kaksitoista oli saapunut tekstiviesti: kyllä. ”Ei päivää ilman diiliä”, Fryckman myhäili, tosin lähinnä huumorilla.

Sauna tähtää Toronton elokuvafestivaaleille, jossa myös Jadesoturi sai maailmanensi-iltansa. Suomessa Sauna tulee valkokankaalle lokakuun lopulla.

Star Wreckin ja Iron Skyn ohjaaja Timo Vuorensola puolestaan kertoi, että Iron Skyn kuvaukset tehdään 2009 ja elokuvan pitäisi olla valmis vuoden 2010 lopulla. Finlandia-voittaja Johanna Sinisalon käsikirjoituksen ensimmäinen versio on valmis.

Eilen bronsonilaisten suurin huoli oli kuitenkin se, missä näkisi Suomi–USA-jääkiekkomatsin. Lopulta he päättivät mennä omalle toimistolleen etsimään siitä internet-streamia. Ilmeisesti temppu onnistui, sillä Fryckman raportoi matsin etenemisestä tekstiviestein pitkälle yöhön.