Salatut elämät -leffan kuvaukset alkavat: sarjamurhaajaelokuva lapsille?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Salatut elämät -elokuvasta Ei maata näkyvyssä pidettiin perjantaina pressitilaisuus, jonne en päässyt, mutta josta kirjoitetut jutut ovat mielenkiintoisia ja ristiriitaisia. Tekijöiden mukaan luvassa on ristelyaluksella tapahtuva versio sarjamurhaajaelokuva Screamista – mutta lapsiyleisölle!

Ilta-Sanomien nettisivuilla kerrottaan elokuvan olevan ”sekoitus trilleriä ja kauhua”.

Jo otsikossa todetaan elokuvan olevan ”lapsilta kielletty”.

”Tämä on amerikkalaisen Scream-elokuvan suomalainen versio”, kuvailee käsikirjoittaja Teemu Salonen.

Itseironisuudellaan aikanaan kehuja saanut Scream (tässä traileri) on vuonna 1996 valmistunut amerikkalainen slasher-kauhuelokuva, jossa viillellään kurkkuja (ei kasvis) puolilähikuvissa sekä muun muassa surmataan eräs huono-onninen roolihahmo murskaamalla pää autotallin liuku-ovella. Jatko-osissa meno on vielä raaempaa. (Elokuvasarjan murhakohtauksista löytyy netistä kätevä lista.) Screamin ikäraja oli K-16, mutta elokuvatarkastamossa tuolloin ehdotettiin myös elokuvan kieltoa alle 18-vuotiailta.

Ohjaaja Marko Äijön mukaan Salkkari-elokuvassa on ”jonkin verran väkivaltaa ja seksiä”.

Tämän jälkeen jutussa kuitenkin palataan maan pinnalle: ikärajaksi tulee K-12. Sillon 9-vuotiaat voivat mennä katsomaan elokuvan vanhempiensa seurassa.

”Ohjaaja uskoo, että myös 9-vuotiaat voivat katsoa Salkkari-trillerin. Hän muistuttaa kuitenkin elokuvan voimasta”, toimittaja Katri Utula kirjoittaa. Voimalla tarkoitetaan nyt valkokankaan tenhoa telkkariin verrattuna.

Olin hämmentynyt jo elokuvan aiemmankin kuvailun jälkeen – bloggasin aiheesta huhtikuussa – mutta slasher-kauhuelokuvan tekeminen lapsille kuulostaa jo todella kreisiltä.

Ilta-Sanomien ohella tilaisuudessa kävi muitakin medioita. Ylexin jutussa Äijö saa leffan kuitenkin kuulostamaan jo huomattavasti leppeämmältä:

”Tämä on ihan selkeä trilleri, jännityselokuva, joka lähtee sarjasta tutun Pepin päänsisäisestä tunteesta, että nyt jotain on pielessä, mutta ´’nautitaan nyt tästä risteilystä’. Sitten alkaa pikkuhiljaa selvitä, että jotain on ihan oikeasti pielessä ja kaikki muutkin joutuvat osaksi tätä pyöritystä. Voi olla, että joudutaan [jännityksen suhteen] menemään aika kevyesti. Enemmänkin annetaan ymmärtää kuin suoraan näytetään. Ja onhan se jännempääkin niin!”

Ensi-ilta on 14.12., jolloin päästään näkemään, ketkä Salkkari-suosikeista puukotetaan, suolistetaan, ammutaan, heitetään ikkunasta ulos ja niin edelleen, muutamia Scream-sarjamurhaajien suorittamia listimisiä mainitakseni.

Tuskinpa vain – ehkä tekijöiden kannattaisi olla vertaustensa kanssa vähän tarkempia. Mutta olisihan se jännempää niin!