Ruotsalainen lauantai Cannesissa – luvassa Östlundin oksennusjuhlat

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Suomesta ja Ruotsista kummastakin on tänä vuonna Cannesissa virallisiin sarjoihin valittuna yhtä monta elokuvaa, yksi pitkä ja yksi lyhyt.

Hyvä saavutus Suomelta!

Ruotsalaisen elokuvateollisuuden laajuutta voi kuitenkin hahmottaa realistisemmin toisella tavalla. Lauantaina vietin aamun ja alkuiltapäivän ruotsalaisten tuotanto- ja jakeluyhtiöiden tilaisuuksissa, joissa esiteltiin heidän tulevia nimikkeitään.

Esimerkiksi näin. SF Studios, entinen Svensk Filmindustri, aloitti taannoin uuden tuotantolinjan. Se tekee kansainvälisiä viihde-elokuvia noin 20 miljoonan dollarin budjeteilla. Nämä tuotannot käynnisti parin vuoden takainen Borg/McEnroe. Nyt tuotantovauhti kiihtyy.

Kansainvälistä osastoa vetävä Frederik Wikström Nicastro kuvaili, että jatkossa näissä tuotannoissa – seuraava on Mauritiuksella jo kuvattu Horizon Line – kameran takana pääosaajat ovat pohjoismaalaisia, mutta mistään ei voi päätellä, että kyseessä on ruotsalainen tuotanto. Horizon Linen tähti on Girls -sarjan Allison Williams. Elokuva on Nicastron mukaan ”Speed pienlentokoneessa”. Yhdysvalloissa sen levittää ensi vuoden alussa keskisuuri STX, ja julkaisusta tulee laaja – todennäköisesti laajin pohjoismaisen elokuvatuotannon levitys koskaan. (Edellinen ennätys lienee yhä Jäätävällä poltteella.)